Reizen door de subculturen van Amerika door Louis Theroux

Titel: Reizen door de subculturen van Amerika
Auteur: Louis Theroux
Uitgever: Arbeiderspers
ISBN: 978 90 295 670 6 0

Louis Theroux heeft als documentaire-maker gewerkt voor de BBC. Hij heeft een unieke wijze van vragen stellen en een eigen blik op de wereld. Die stijl hanteert hij ook in zijn boek “Reizen door de subculturen van Amerika”. Het boek behandelt tien bestaande personen uit Amerika die hij eerder ontmoet en/of geïnterviewd heeft voor documentaires en die hij nu probeert uit te diepen.

Het boek is eenvoudig van opzet en de hoofdstukken die gecentreerd zijn rondom de personages zijn kort en overzichtelijk. Louis Theroux is geen journalist met pretenties maar volgt zijn eigen nieuwsgierigheid. Dat is bewonderenswaardig want zo komt hij uit op onderwerpen die normaal gesproken aan onze aandacht ontsnappen. Zo komt hij in aanraking met de vreemdste types uit de subculturen van Amerika. Een kunst die Theroux als geen ander verstaat is de meest ongemakkelijke figuren zelf een ongemakkelijke houding te bezorgen door zijn open houding en eerlijke vraagstelling.

In dit boek is het ene personage nog vreemder dan het andere. Het is ongelofelijk dat deze personen werkelijk bestaan en geen verzinsel van het brein van Theroux zijn want ze zijn soms hilarisch. Het minst vreemde typetje dat hij beschrijft vond ik eigenlijk Ike Turner, die als de ex-man van Tina Turner al voldoende in de media is uitgemeten met zijn eigenaardigheden. Om die reden lijkt hij relatief gezien normaal. Het meest surrealistisch en griezelig is misschien de tweeling Lamb en Lynx die nazististische White Power-muziek spelen en volledig door hun moeder April zijn geïndoctrineerd.

De journalistiek en de droge humor van Theroux zijn ook op papier een leuke combinatie gebleken. Wel lijkt het op papier minder serieus en misschien zelfs iets te studentikoos over te komen. Het is een boek dat je leest om je te verbazen over de uitwassen en uitzonderlijkheden van de Amerikaanse samenleving maar het is zeker geen document om de Amerikaanse ziel te doorgronden, ook niet van de subculturen. Daar is het boek toch wel een beetje te oppervlakkig voor. Maar de humor en vertelwijze van Theroux maakt veel goed en het geeft daarentegen wel aan hoe divers de Amerikaanse samenleving in haar opvattingen is.


Lees “Reis door de subculturen van Amerika” zelf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *