Parijs Retour – Bart van Loo

Titel: Parijs retour
Auteur: Bart van Loo
Uitgeverij: Meulenhoff | Manteau
ISBN: 978 90 8542 062 8

“Parijs Retour” heeft als ondertitel “literaire reisgids voor Frankrijk”. In dit boek onderneemt auteur Bart van Loo een aantal reizen door Frankrijk, waarbij elk van deze reizen in het teken van een van de grote schrijvers uit Frankrijk staat: Victor Hugo, Alexandre Dumas père, George Sand, Balzac, Zola, Daudet de Maupassant en Flaubert. Deze auteurs zijn de kern van steeds een nieuwe reis door Frankrijk.

Op zijn reis verhaalt Van Loo van het leven van de schrijver, de plaatsen die deze bezocht en het belang van deze plekken in het leven en werk van de auteur. Hierbij komt Van Loo met een levendige beschrijving: niet alleen van hoe de plek er toendertijd uitzag, maar ook hoe de locatie de tand des tijds al dan niet heeft doorstaan. Het leven van de oude Franse schrijvers wordt beschreven met een passie voor de literatuur die eigenlijk elke literatuurdocent op de middelbare school zou moeten hebben. De levensbeschrijvingen vloeien de pen uit en als lezer zuig je ze binnen, waarbij je -haast per ongeluk- nog een tikkeltje algemene ontwikkeling meekrijgt.

Zoals het een goede reisgids betaamt bevat ook dit boek een aantal kaartjes, met daarop de bezochte locaties. Door deze kaartjes kan een gepassioneerde Francofiel de reis zelf ook maken.

De schrijfstijl doet me denken aan een televisieserie van enkele jaren geleden, waarin Boudewijn Buch in de voetsporen van Goethe een rondreis maakte. Het enthousiasme is overweldigend, en maakt het leuk om te lezen over het thema waaraan ik vroeger zo een hekel had. Je moet een boek als zelfstandige eenheid kunnen beleven, anders is het geen goed boek. Onder dat motto ben ik ooit door de literatuurlessen van de HAVO gekomen. En hoewel ik nog steeds achter dat motto sta, moet ik het toegeven: het kennen van de achtergrond van een schrijver kan inderdaad een mooie verdieping in de literatuur geven, een extra laag toevoegen. Deze les weet Bart van Loo met zijn literaire reisgids goed over te brengen.


“Parijs Retour” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.