Ouwe Hoeren – Martine en Louise Fokkens

Titel: Ouwe Hoeren
Auteur: Martine en Louise Fokkens
Uitgeverij: Bertram de Leeuw
ISBN: 978 946 1560 353

Er zijn verschillende zaken waar bijna iedereen wel een mening over heeft, maar waar slechts weinigen echt iets van weten. Het werken op de Wallen is zo’n ding. Veelal worden deze dames van ‘lichte zeden’ weggezet als slachtoffers. Uitgebuit, mensenhandel, moet gered worden.

Martine en Louise Fokkens hebben jarenlang achter het raam gestaan, Martine zit nog steeds in het sekswerk. Waar het bij Louise wellicht ooit begon onder dwang of drang van een foute echtgenoot, is het uiteindelijk een keuze van de beide zussen geweest om dit werk te blijven doen en voor zichzelf en hun gezin een eerlijke boterham te verdienen.

In “Ouwe hoeren” beschrijft de tweeling diverse anekdotes over hun werk. Op authentiek Amsterdamse wijze verhalen ze over bijzondere klanten, vreemde verzoeken, de collega’s en hun familie. De verhalen doen je lachen over hun vindingrijkheid, zoals de man die graag in z’n blootje het peeshokje wil poetsen. Of wat te denken van een man die geilt op tuinkabouters?
Toch schuwen ze ook niet om over de harde kanten van het vak te vertellen. De kinderen die automatisch uit huis werden  geplaatst, als een vrouw in de prostitutie werkt. De pooier en de mannen die alleen maar lopen te hengsten. Ze brengen het echter met een bepaalde luchtigheid, de Amsterdamse “we laten ons niet kisten, morgen is een nieuwe dag – mentaliteit”.

“Ouwe hoeren” lees je niet vanwege het mooie taalgebruik. De verhalen zijn soms ook kort. Je mist bepaalde emoties en de invloed van het werk op het gezin. Voor al die dingen hoef je dit boekje niet op te pakken. Je leest “Ouwe hoeren” vanwege een nieuwsgierigheid, om een beeld te krijgen van het leven van een prostituee, om de humor van de dames Fokkens. En als je het gelezen hebt, voel je je een stukje wijzer. Weer een hokje dat een beetje ronder is geworden, een kadertje waar wellicht een kleine opening in is ontstaan.

Waardering: 7 van 10


Lees “Ouwehoeren” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *