Op de fiets – David Byrne

Titel: Op de fiets
Auteur: David Byrne
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 978 90 6005 995 1

David Byrne, bekend als zanger/gitarist van Talking Heads en beeldend kunstenaar, is een echte fietsgek. In zijn woonplaats New York is hij één van de weinigen die op zich op de fiets verplaatst. Vooral in de begintijd (jaren ’80) kostte dit nogal wat moeite. Want zoals eigenlijk heel de VS is New York een stad die is ontworpen rondom de auto. Toch is Byrne lyrisch over de fiets. Niet alleen omdat het gezond en goedkoop is, maar ook omdat je met de fiets vaak sneller op de plek van bestemming komt, doordat je tussen de files door kunt laveren. Maar het gaat veel dieper dan dat. Fietsen is voor Byrne een state-of-mind, iets dat hij gebruikt om tot rust te komen. Zo neemt hij, als hij naar verre steden moet, de fiets mee. Op de fiets kan hij dan weer “contact maken” met de omgeving, iets dat door het reizen per vliegtuig vaak hard nodig is. Het fietsen is voor Byrne een passie. In zijn eigen woorden:

“Al peddelend door veel van de belangrijkste steden ter wereld had ik hetzelfde gevoel van bevrijding dat fietsen me in New York gaf. Ik voelde me sterker verbonden met het leven op straat dan in een auto of een ander openbaarvervoermiddel: ik kon stoppen wanneer ik wilde, het was vaak (zeer vaak) een snellere methode dan een auto of taxi om van A naar B tte komen en ik hoefde me niet aan een vooropgezette route te houden. Terwijl de lucht en het straatleven voorbijzoefden, voelde ik telkens weer die opwinding. Het bleek verslavend.”

Het boek “Op de fiets” is een verzameling bespiegelingen. Bespiegelingen over de effecten die de auto heeft gehad op de stad. Bespiegelingen over de vraag waarom mensen in de ene stad veel meer fiets-minded zijn dan in een andere stad. Maar ook bespiegelingen over de relatie tussen stadsplanning en cultuur, cultuur en leefkwaliteit, cultuur en de fiets en vele andere bespiegelingen die ik in eerste instantie niet had verwacht. Byrne is een echte cultuurman, dus de links tussen de kunst- en cultuurwereld en de “echte wereld” zijn veelvoorkomend. Door deze links te leggen, maakt hij echter ook verbinding met zaken die op het eerste oog niets met elkaar te maken hebben. Maar door dingen, via de kunst, te koppelen aan culturele overtuigingen, zie je in dat alles op de één of andere manier toch met elkaar samenhangt.

Byrne wordt af en toe haast filosofisch. Soms leidt dit tot een mix van filosofie en cultuur die voor de leek moeilijk te volgen is. Op dat soort momenten moet je als lezer toch echt even wat “dieper in de pedalen gaan” (of doorbladeren), maar gelukkig zijn deze steile hellingen vaak lekker kort, waardoor je weer snel rustiger kunt doorlezen.

David Byrne verrast. Hij verrast je met nieuwe inzichten en een geheel nieuwe, diepere, kijk op dat voor ons Nederlanders zo gewone vervoermiddel: de fiets.


Lees “Op de fiets” zelf

– Helaas, niet meer leverbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.