Muziek verkopen deed je zo – Peter Stribos

Titel: Muziek verkopen deed je zo
Auteur: Peter Stribos
Uitgever: Bullseye Publishing
ISBN: 978 94 919 2035 6

Weet je nog, op de middelbare school? Die jongen die alles, maar dan ook álles wist wat er te weten viel over muziek? Bij mij in de klas heette die jongen Peter. Die is DJ geworden. Een naamgenoot, Peter Stribos, werd muziekverkoper. Stribos Radio in Weert was, zo zegt hij zelf, een begrip. In “Muziek verkopen deed je zo” vertelt hij over deze tijd. Van de opkomst tot de ondergang van de platenhandel.

Stribos is duidelijk een bevlogen muziek-man. Dat proef je in alles wat hij vertelt. Hij komt met allerlei obscure weetjes, maar heeft ook een duidelijke visie op wat muziek is, wat het betekent. Het gevoel dat erbij komt kijken. Tenminste, als je een liefhebber bent. Voor hem is muziek emotie. De opkomst van ketens als Free Record Shop juichte hij dan ook niet toe. Niet eens vanwege de concurrentie, want Stribos meent dat dit soort winkels voor vergroting van de markt leidden.

Of denk aan het downloaden van muziek. Stribos denkt dat dit de verkoop bevordert. Want mensen ontdekken nieuwe artisten. Zelf herken ik dat wel. Veel van mijn muziek heb ik ooit gedownload. Later, toen ik geld begon te verdienen, heb ik daarvan een legale versie gekocht. Had ik niet gedownload, dan had ik die CD’s nooit gekocht.

Muziek-enthousiasteling

Stribos zal dit wel herkennen. Hij vertelt over alle soorten klanten. De types die af en toe één CD-tje kopen en de hardcore liefhebbers die elke keer met een tasje platen naar huis gingen. Hij vertelt over de klant waarvan Madonna de grootste fan was en hij vertelt over de vertegenwoordiger van de platenmaatschappij die niets met muziek had.

Het enthousiasme voor de muziek is de grote kracht van “Muziek verkopen deed je zo”. Toch heeft het boek soms iets van “Opa vertelt”. Vooral in het taalgebruik. Stribos heeft weinig moeite gedaan om het allemaal mooi op papier te zetten. Geen mooie zinswendingen, geen spanningsbogen die bewust worden opgebouwd. Soms een verwijzing naar… ja… naar wat eigenlijk?

Spreektaal

Het hele boek is spreektaal. Voor de echte boekenliefhebber betekent dit dat er soms wat zinnen in staan die wringen. Maar “Muziek verkopen deed je zo” is niet voor de boekenliefhebber. “Muziek verkopen deed je zo” is voor de liefhebber van muziek. En voor de echte muziek afficiado is dit boek een pareltje van nostalgie en een mooie weergave van een tijd die (helaas) nooit meer terugkomt.

Waardering: 7,5/10


Lees “Muziek verkopen deed je zo” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.