Makers van Leven – Esther Thole

Titel: Makers van leven, hoe wetenschappers leven bouwen in het lab
Auteur: Esther Thole
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 924 9340 8

Dacht jij dat “Wat is de zin van het leven?” de grote vraag der Vragen is? Dan heb je jezelf waarschijnlijk nooit afgevraagd wat dat eigenlijk is, dat leven. Esther Thole, wetenschapsjournalist met een scheikunde diploma op zak stelt die vraag wel, en kan er een boek over schrijven.

Thole laat ons eerst snappen waarom dit zo een belangrijke vraag is. Wetenschappers weten veel van de evolutie van het leven. Ze weten ook van alles over de periode die voorafging aan het eerste leven. Maar hoe er op een gegeven moment het eerste vonkje van leven in de oersoep terecht kwam is een groot raadsel.

Leven maken

Eigenlijk maken we allemaal continu leven. Stelletjes maken babies. Maar ook singles maken door celdeling steeds nieuwe levende cellen. Wetenschappers proberen op basis van deze eigenschappen materialen te maken die al het goede van levende materie hebben én zich goed laten sturen.

Want leven is fascinerend En het kan ons zoveel leren. Thole spreekt met allerlei wetenschappers (waaronder een Nobelprijswinnaar, die ze ook gelijkt strikt voor het voorwoord) over een diversiteit aan vindingen die op het leven gebaseerd zijn. Van een zelfreinigend flatgebouw (gebaseerd op nanotechnologie zoals dit bij planten aanwezig is) tot kleine apparaatjes die medicijnen op de juiste plek in het lichaam in werking brengen.

Droog met humor

Zoals altijd bij deze uitgever is ook “Makers van Leven” grotendeels goed te begrijpen. Zo hier en daar maakt de auteur een kleine kwinkslag die de boel wat lichter te verteren maakt. Toch wordt het boek soms toch wat droog en lastig. Daardoor is het moeilijk de aandacht erbij te houden en de uitleg goed te snappen. En terwijl ik toch echt wel het nodige herken van scheikunde op het VWO, merk ik dat ik soms een beetje afhaak…

Geen scheikunde les

Wat wel knap is: het is een boek over scheikunde. Maar er komt geen enkele scheikundige formule in voor. Zelfs als het gaat over de opbouw van water houdt Thole het simpel: als je twee waterstofatomen aan een zuurstofatoom hangt, heb je water. Dat is dan weer best toegankelijk.

Hieruit valt af te leiden dat Thole gewend is voor leken te schrijven. Dat moet dan vooral van haar werk voor NEMO Kennislink komen, want haar andere werkgevers lijken vooral academisch georienteerde media te zijn.

“Makers van Leven” opent een hele nieuwe wereld voor de lezer. Het toont ons een breed scala aan nieuwe mogelijkheden, die je eerder verwacht in een science fiction dan in een echt bestaand lab. Soms is het dan wat stoffig, maar het grootste deel van dit boek is heel goed leesbaar.

Waardering: 7/10


Lees “Makers van Leven” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.