Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt – Marcel van Roosmalen

Titel: Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt, de beste reportages
Auteur: Marcel van Roosmalen
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9242 5

Marcel van Roosmalen, dat is toch die columnist die altijd zo “subtiel” uit de hoek komt? Dan zal hij het vast niet erg vinden als we opmerken dat het wel heel makkelijk is om een boek uit te geven door eerder werk tussen twee kaftjes te proppen.

Aan de andere kant, ik had deze reportages nog niet eerder gelezen en de inhoud is precies wat ik ervan verwacht: Marcel Roosmalen die met een licht cynische vorm van sarcasme verslag doet van de gebeurtenissen waar hij in terecht is gekomen. Soms, in het geval van zijn ervaring in Betondorp, doordat hij er is gaan wonen. Soms, doordat het verkiezingstijd was en kranten daar dan iets over willen schrijven, doordat hij naar verkiezingsbijeenkomsten is gestuurd. Erg opvallend detail: vaak is hij de enige van de pers die aanwezig is.

Gevoel

Zoals altijd is bij alles wat Van Roosmalen schrijft heel duidelijk wat hij erbij voelt. Lees hiervoor de verslagen die hij schreef over Theo Bos, dé personificatie van Vitesse (een voetbalclub uit Arnhem, aldus deze Nijmegenaar). Soms hoeft hij zijn gevoel niet uit te spreken, want het kolderieke is vaak al duidelijk door de beschrijving van de omgeving.

Verrassing

En dan is daar ineens het grote verrassingsmoment: een interview met actrice Anna Drijver die overduidelijk staat te popelen om een diepgaander interview te geven dan meestal. Ze vertelt hier uitgebreid over haar onzekerheden en psychische problemen. Ineens zien we een andere Van Roosmalen. Eentje die slechts af en toe een vraagje stelt om de geïnterviewde te helpen om diens verhaal te vertellen. Geen sarcasme. Geen cynisme. Maar oprechte interesse.

Wat leren wij hiervan? Dat Van Roosmalen toch iets veelzijdiger in zijn pen zit dan gedacht. Door zijn sarcasme slaagt hij erin om onbenullige gebeurtenissen op een lezenswaardige manier op te schrijven. Dat wisten we al. Maar Van Roosmalen kan blijkbaar ook serieus schrijfwerk afleveren. En dat was eerlijk gezegd nieuw voor me.

Ik was al fan. Maar nu nog iets meer.

Waardering: 8/10


Lees “Je moet opschrijven dat hier niets gebeurd” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.