Je bent wat je leest – Joël Broekaert, e.a.

Titel: Je bent wat je leest (Nederland Leest 2018)
Auteurs: Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Pierre Wind, Ronald Giphart
Uitgever: Stichting CPNB
ISBN: 978 90 596 5473 0

Ieder jaar in november vindt de actie “Nederland Leest” plaats. De hele maand staat in het teken van een vooraf bepaald thema en er zijn allerlei leuke activiteiten rondom dit thema in de bibliotheken van het land. Elk jaar kun je langs de bibliotheek gaan om daar gratis een boek af te halen dat in verband staat met het thema en speciaal hiervoor is herdrukt. Tot nu toe waren dit vaak vertaalde of Nederlandse klassiekers. Met het thema democratie in 2016, werden er zelfs drie klassiekers klaargezet. Eén romantisch verhaal, één thriller en één kinderavontuur, allemaal met als onderliggend thema democratie. Van te voren verwachtte ik dus een boek met een grote naam zoals “De New York-Trilogie”. Toen het thema echter bekend werd, was ik direct wat sceptisch: voedsel.

Dit jaar schreven meerdere auteurs aan het boek, dat speciaal voor deze actie is geschreven. “Je bent wat je leest” zou een bundeling worden van artikelen over voedsel en recepten. Het boek werd uitgegeven met vijf verschillende omslagen en gekleurde pagina’s. Aan de uitstraling kon het zeker niet liggen! Ook zijn er inderdaad leuke auteurs voor gezocht en langzaam begon ik toch enthousiast te worden.

Recepten en opiniestukken

In het boek staan verschillende recepten van auteurs, die zij hebben uitgekozen omdat dat recept op een bepaalde manier belangrijk voor hen is. Om op die manier een inkijkje te krijgen in het leven van de auteurs vond ik ontzettend leuk. Zo vertelde bijvoorbeeld Franca Treur over de wentelteefjes van haar oma, die ik nu natuurlijk zeker ga uitproberen.

Daarnaast staan er in het boek dus verschillende opiniestukken. Vaak worden deze stukken onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken, maar zij zijn vooral gebaseerd op de mening van de auteur/kok. Zo vertellen de schrijvers waarom het goed is om minder vlees te eten, wat de rol van gist is en meer informatieve stukken. Aan het eind van het boek heb je daarom weer een hoop denkvoer opgedaan en is je maag gaan rommelen van de lekkere recepten. Tussendoor kan je je mening vormen over verschillende stellingen, waarbij de schrijvers beide kanten van de stelling verdedigen.

Mensen laten lezen

Wat vond ik dit boek een gemiste kans. Niet omdat het geen leuk boekje was. Ik heb op zich best wat geleerd van het boekje en ik heb er ook nog een tijdje over nagedacht. “Nederland Leest” is echter een actie die is opgezet om meer mensen aan het lezen te krijgen. Het gratis uitdelen van klassiekers en daarbij het onderliggende thema uitleggen vond ik daarvoor een perfecte strategie. Ondanks dat ik begrijp dat voedsel tegenwoordig een veelbesproken onderwerp is, zie ik niet in hoe dit mensen stimuleert om meer te gaan lezen.

Naast dat het onderwerp wat mij betreft weinig te maken heeft met lezen, werd lezen ook in een hele andere vorm gepresenteerd dan wat je normaal in een bibliotheek kunt vinden. Mensen gaan ook niet voor de lol een kookboek lezen, daarmee gaan ze dan over het algemeen meteen aan de slag. Ik vond het heel gek om mijn vrije zondagmiddag, lekker achterover geleund een boek er bij te pakken om vervolgens te moeten lezen hoeveel eieren ik nodig had voor mijn wentelteefjes. Dat is niet de leesbeleving die je aan mensen wilt laten zien.

Bovendien denk ik dat mensen die wél geïnteresseerd zijn in het onderwerp voeding (want laten we eerlijk zijn: dat ben ik niet), deze artikelen net zo leuk hadden gevonden in een kooktijdschrift of een eet-editie van een bepaald blad. De LINDA. heeft bijvoorbeeld recentelijk een editie uitgegeven die in het teken staat van eten. Alle artikelen uit dit boek hadden daar perfect gepast en mensen die geïnteresseerd zijn in voedsel, hadden zich dan uitstekend kunnen vermaken. Voor mij is gewoon niet duidelijk hoe dit het enthousiasme voor lezen bevorderd en daardoor heeft het als één van de weinige boeken die ik ooit heb gelezen, niet een voldoende kunnen scoren.

Nederland Leest 2019

Moge het duidelijk zijn dat deze score voornamelijk komt van het feit dat het boek zijn doel volledig voorbijschiet. Mocht jij wel heel erg geïnteresseerd zijn in voedsel, dan raad ik je dit boek zeker aan. Zoals eerder gezegd: het geeft voer tot denken!

In 2019 is het thema van Nederland Leest “duurzaamheid“. Wederom een thema waarvan ik benieuwd ben hoe dit gaat uitpakken. Dit keer zullen we een verzameling ontvangen van werken van Jan Wolkers. Tot mijn schaamte heb ik nog nooit een boek van hem gelezen. Dat terwijl hij toch meerdere klassiekers heeft geschreven. Mede hierdoor ben ik extra enthousiast over Nederland Leest 2019. Hopelijk was Nederland Leest 2018 een tijdelijk dipje en gaan we vanaf nu weer gewoon genieten van mooie klassiekers.

Waardering: 4/10


Lees “Je bent wat je leest” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.