In den beginne – Gert Lernout

Titel: In den Beginne – van Adam&Eva tot Intelligent Design
Auteur: Geert Lernout
Uitgever: Meulenhoff|Manteau
ISBN: 9789085421177

2009 is het internationale Darwin-jaar, een jaar waarin het leven van de grondlegger van de Evolutietheorie wordt herdacht. Een jaar ook, waarin vele tegenstanders van de evolutieleer zich laten horen. Iedereen met een andere kijk op de oorsprong van het leven meldt zich: streng-gelovigen, Intelligent Design aanhangers, zelfs het Flying Spaghettimonster is in de schijnwerpers getreden.

Meeliftend op deze hernieuwde aandacht voor het raadsel der raadsels, brengt Geert Lernout het boek “In den Beginne” uit. In dit boek spit de auteur de Bijbel kritisch door. Meer precies: Genesis.

Op uiterst kritische wijze analyseert Lernout , die hoogleraar Vergelijkende Literatuurwetenschap is aan de Universiteit van Antwerpen, de vele teksten over de oorsprong van het leven. Hierbij put hij uit veel oudere tekstanalyses van de Bijbel, opinies en andere historische bronnen. Hierbij toont hij ook aan dat sommige teksten helemaal geen teksten zijn, maar een samenvoeging van andere teksten.

Zo citeert hij het verhaal van de Ark van Noach, om vervolgens deze tekst tot in detail uiteen te pluizen, waarbij hij laat zien dat je slechts de helft van de zinnen nodig hebt om het verhaal als een geheel te kunnen lezen. Hieruit concludeert hij dat hier sprake is van twee teksten die door een redacteur in elkaar geschoven zijn, overigens op een niet al te nette manier, aangezien op sommige delen de tekst zichzelf tegen lijkt te spreken.

“In den Beginne” is geen makkelijk boek, maar vereist de volledige concentratie van de lezer. Het is wel een enorm informatief boek, met nieuwe inzichten voor iedere lezer. Het helpt echter wel als je ooit de bijbel hebt opengeslagen, zodat het makkelijker te volgen is waar Lernout het over heeft. “In den Beginne” is een goede keus voor iedereen met interesse in religie, bijbelanalyse en de oorsprong van het leven in het algemeen.


“In den Beginne” zelf lezen?

;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.