Ik was negen toen ik moest trouwen – Nojoud Ali & Delphine Minoui

Titel: Ik was negen toen ik moest trouwen
Auteur: Nojoud Ali & Delphine Minoui
Uitgever: Arena
ISBN: 978 90 8990 084 5

In April 2008 ging het verhaal van het kleine meisje Nojoud uit Jemen de hele wereld over. Ook in de Nederlandse kranten was het verhaal te lezen. Ze werd bekend als jongste gescheiden vrouw ooit en ontving van het Amerikaanse blad Glamour in december 2008 de titel ‘Vrouw van het Jaar’. Maar nog veel belangrijker was het effect dat de scheidingszaak van Nojoud op haar vaderland had. Jemen werd wakker geschud en is nu de vrouwenrechten, met name de wettelijke minimumleeftijd waarna een meisje mag getrouwd worden, aan het herzien.

In “Ik was negen toen ik moest trouwen” is het hele verhaal van Nojoud beschreven. Ze vertelt over haar vroege kinderjaren, over haar familie en de armoede waarin ze samen met haar vele broertjes en zusjes probeerde te overleven.

Nojouds vader is een eenvoudige geitenboer die wordt gedwongen met de hele familie naar de stad te verhuizen, waar hij maar moeilijk werk vindt en uiteindelijk liever met vrienden “qat” gaat roken. De armoede is een van de redenen waarom hij zijn dochters zo snel mogelijk wil laten trouwen. Maar ook de Jemenitische tradities spelen een belangrijke rol. Een gezegde op het platteland stelt dat een huwelijk met een negenjarige “vrouw” een gelukkig huwelijk zal zijn. Dus moet Nojoud trouwen met een man die drie keer zo oud is als zij zelf. Voor de ouders lijkt het goed geregeld, maar voor het meisje begint vanaf die dag een hel.

Vluchten lijkt hopeloos, haar familie kan en wil Nojoud niet helpen en haar man laat haar bijna niet uit het oog. Toch wordt ze op een dag om brood te kopen en ziet ze haar kans schoon: ze stapt naar de rechter.

Het is ongelofelijk, hoeveel moed het kleine meisje Nojoud opbrengt. En ze krijgt iets voor elkaar dat een zo jong meisje nooit eerder in haar land gelukt is: een echtscheiding van haar man.

In Jemen hebben vrouwen nagenoeg geen rechten. Ze moeten van hun vader zo vroeg mogelijk trouwen, vaak nog voordat ze in de puberteit zijn. Deze jonge meisjes zijn dan volledig onderworpen aan de grillen van hun echtgenoot. Het is helaas al te vaak het geval dat zo’n echtgenoot zijn jonge ‘vrouw’ misbruikt en uitbuit.

Met het boek, mede geschreven door de Franse Delphine Minoui, gaat het niet alleen om een buitengewoon moedig meisje, maar ook om het blootleggen van de misstanden in haar vaderland en het trekken van de aandacht van de wereld voor dit soort onrecht. Het doel van het boek is dat er in actie tegen dit soort misstanden wordt gekomen. Sinds de scheiding, uitgesproken door de rechter, ondernamen twee andere jonge meisjes dezelfde juridische stappen om te gaan scheiden en meer jonge vrouwen voelen zich gesterkt om in actie te komen. “Ik was negen toen ik moest trouwen” is een verhaal dat een sleutelrol zou kunnen spelen in de ontwikkeling van een land op weg naar de moderne tijd.


Lees “Ik was negen toen ik moest trouwen” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.