Hygge, het geheim van de Deense lifestyle

Titel: Hygge, het geheim van de Deense lifestyle
Auteur: Marie Soderberg
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8041 7

Heel eerlijk gezegd heb ik nooit beseft dat de Denen een eigen lifestyle hebben. Maar  volgens Marie Soderberg, Deens actrice, is dat wel degelijk zo. En de kern van de Deense way-of-life is Hygge. Het woord Hygge (uitgesproken als “Huuge”) verwijst naar momenten van geluk, warmte en samenzijn. Het gaat om gelukkig zijn met de kleine dingen van het leven.

In “Hygge” maken we kennis met de Hygge-taal. Niet heel moeilijk: je pakt gewoon een woord wat voor jou geluk betekent, en je plakt er Hygge vor. En dan krijg je zinnen als “Ik Hyggel het liefst in een Hyggelcafe met Hyggelsfeer en de hygeligste mensen”. Een beetje de grammatica van de smurfen dus. Vervolgens leren we dat de behoefte naar Hygge een direct gevolg is van het koude klimaat. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de behoefte van mensen om zich samen terug te trekken in een warme, gezellige woning, met lekker (hyggelig) eten.

Vervolgens worden we in een paar hoofdstukken getrakteerd op een omschrijving van de bestanddelen van goede Hygge: hoe kun je een hyggelig samenzijn organiseren? Wat zijn hyggelige maaltijden? Hoe richt je je huis lekker Hyggelig in? Hoe zorg je dat je het hele jaar door kleine geluksmomentjes van Hygge kunt vinden? En hoe ga je ook buiten de Deense landsgrenzen Hygge vinden? En wat kunnen we er in de toekomst mee?

Dat Hygge zich richt op “terugtrekken” betekent niet dat het niet door de buitenwereld beïnvloed kan worden. Zo wordt verwezen naar de economische crisis, die Hygge heeft versterkt. Maar er zijn ook bedreigingen: “Het is niet voldoende een goed en oppassend burger te zijn en op tijd belasting te betalen. We moeten ook carriere maken, een gezin vormen, een mooi huis bezitten, gezond leven en er goed uitzien, onszelf ontplooien. Sociale media vergen tijd en dat gaat ten koste van het samenzijn met ons gezin” (p.201).

Die laatste zin laat ook een van de bedenkingen die ik bij dit boek heb. Het is allemaal gericht op “het gezin”. Ook in de talrijke foto’s zie je dit terug. Het gros van de foto’s van mensen (dus niet de interieurbeelden) zijn foto’s met daarop in ieder geval een paar kinderen. In een tijd waarin het aantal eenpersoonshuishoudens alleen maar groeit wordt Hygge dus steeds moeilijker.

“Hygge, het geheim van de Deense lifestyle” leest als een blog, zoals er veel zijn. Het is gericht op gezelligheid en geborgenheid. Teksten zijn makkelijk leesbaar en vaak citaten van derden (van wie overigens onduidelijk blijft wie het nu eigenlijk zegt. Namen zeggen in deze context weinig). Het boek wemelt van de foto’s. Althans, fotootjes. Want het formaat is dermate klein dat je weinig details kunt herkennen. Geen probleem, want het achterliggende gevoel brengen ze prima over.

En toch, wat ik nu precies met dit boek kan aanvangen, is me niet helemaal duidelijk. Hicham Bennani, één van de mensen die in het boek aan het woord komen, is vanuit Marokko naar Denemarken verhuisd. Hij zegt: “Het allerbelangrijkste van hygge wereldwijd is een ontspannen sfeer waarin je jezelf kunt zijn, ongehinderd door vooroordelen. Eigenlijk zou Hygge een religie moeten zijn. (p.193)

Gezelligheid, ontspanning, geborgenheid en samen. Dat lijken dus de kernwoorden van dit boek te zijn. De pijlers waarop Hygge steunt. In deze donkere dagen van het jaar een prima reminder om ons het leven prettig te maken. Voor anderen (vooral op de Deense thuismarkt) zal de aankoop in ieder geval deels een gevolg zijn van de beroemde schrijfster. Die fame-factor moet het boek in Nederland ontberen, dus moet het volledig uit de inhoud komen. Die inhoud is luchtig. Geen revolutionaire ideeën of inzichten, vooral inspiratie. Voor wie daar naar op zoek is, is “Hygge” een mooie aanwinst. Het boek doet denken aan lifestyle-blogs, die je na lezing van dit boek misschien enthousiast gaat bezoeken. Maar daar heb je dit boek eigenlijk niet per sé voor nodig.

Waardering: 6,5/10


Lees “Hygge” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.