Het zijn de kleine dingen die het doen – Marcel van Roosmalen

Titel: Het zijn de kleine dingen die het doen, Marcel van Roosmalen over zijn moeder
Auteur: Marcel van Roosmalen
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9330 9

In mijn studententijd was ik fervent lezer van het (toen nog papieren) magazine Intermediair. De eerste rubriek die ik altijd opensloeg, was de column van Marcel van Roosmalen. Zijn ingetogen humor, met een sausje cynisme en zijn stijl waarin het onbenoembare benoemd mag worden maakten dat ik al vanaf het eerste stukje fan van hem was.

Vorig jaar kwam ik bij “Je moet opschrijven dat hier niets gebeurd” tot de verrassende ontdekking dat Van Roosmalen ook “serieuze journalistiek” kan bedrijven. In “Het zijn de kleine dingen die het doen” slaat Van Roosmalen ook af en toe een serieuzere noot aan, maar altijd zoals ik dat van hem gewend ben: in een vertelling waarin ook ruim ruimte is voor een ingehouden grinnik-lachje.

Herkenbare moeder

Dit boek, de ondertitel zegt het al, is een bundel van alle stukjes die hij ooit schreef over zijn moeder. Deze dame, inmiddels al ruim richting de 90 jaar oud, is overigens hoofdpersoon tegen wil en dank, want ze vindt het maar niks dat iedereen in de krant kan lezen over de gekke dingen die ze nu weer heeft gedaan. Maar man, wat is het herkenbaar.

Behalve voor zijn moeder, liggen er ook belangrijke rollen voor Velp (waar Van Roosmalen opgroeide), Arnhem (en dan vooral de flat in Presikhaaf waar hij geboren is) en Jan Siebelink (de beroemde schrijver uit Velp, die voor moeder erg belangrijk is, maar waar Van Roosmalen niets mee heeft).

De stukjes zijn kort, dus ideaal voor op het nachtkastje. Elke avond even één of twee stukjes en dan de lamp uit en slapen. Lichte lectuur, waarvan de kracht voor een heel groot deel zit in het feit dat de acties van de moeder van Van Roosmalen ook heel goed acties van je eigen moeder hadden kunnen zijn.

Waardering: 8-/10


Lees “Het zijn de kleine dingen die het doen” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.