Heidegger: Denken en danken, Geven en Zijn – Samuel IJsseling

Titel: Denken en danken, Geven en zijn
Auteur: Samuel IJsseling
Uitgever: Vantilt
ISBN: 978 94 600 4198 3

Samuel IJsseling heeft “Denken en danken, Geven en zijn” oorspronkelijk geschreven als scriptie. Hij promoveerde hiermee in 1964 aan het Leuvense Hoger Instituut voor Wijsbegeerte op Martin Heidegger. Het wordt beschouwd als een klassieker over Heidegger.

Als je over het gedachtengoed van filosofen wilt lezen, is het raadzaam om de oorspronkelijke filosofen te lezen. Als je meer over Martin Heidegger -die toch bekend staat als “de denker van het denken”- wil weten, dan zou ik in eerste instantie adviseren om een boek van Heidegger zelf te lezen. Door het oorspronkelijke gedachtengoed te lezen ervaar je niet de afgeleide van zijn ideeën maar de daadwerkelijke authenticiteit die ermee werd bedoeld. Toch was ik benieuwd naar het boek van IJsseling en het heeft me niet teleurgesteld. Door dit boek krijg je daadwerkelijk inzicht in de filosofie van Heidegger alsof je deze filosoof zelf hebt gelezen.

Niemand kan ideeën zo goed naar voren brengen als degene die de directe bron is van de ideeën. Maar je kunt als filosoof of schrijver zo goed ingevoerd zijn in een bepaalde denker en diens gedachtengoed dat je als het ware een goede brug vormt. IJsseling is een goede bruggenbouwer. Zijn boek is helder geschreven en vol van Heidegger’s ware ideeën. Het is een zeer uitgesproken interpretatie van de wijsbegeerte van Heidegger.

De grondvraag die Heideggers denken beheerst is de vraag naar de waarheid van het zijn. IJsseling beschrijft dat Heidegger wel iets positiefs in de wetenschap ziet maar tegen de verabsolutering hiervan is en ook tegen de verabsolutering is van de technologie. Wat dat betreft heeft dit boek dat oorspronkelijk in 1964 is geschreven niet aan relevantie ingeboet. Daarnaast wijst IJsseling op het feit dat Heidegger de grenzen en beperktheid zag van de wetenschap.

“Taal is het huis van de waarheid van het wezen” is een bekende quote van Heidegger. Dat taal een belangrijke rol speelde in het denken en het filosofische gedachtengoed wordt door IJsseling uitgediept.  Hij zegt dat  Heidegger ook de “spreker van het spreken” is. IJsseling wijdt een heel hoofdstuk alleen aan “denken en spreken”. De rol van het spreken wordt uitgebreid behandeld waardoor de quote van Heidegger eigenlijk alleen nog maar meer aan belang wint. Heideggers filosofie van de taal is dat je tot een waarachtig spreken dient te komen ‘waarin het Wesen van het spreken openbaar wordt’.

Door het hele boek worden de concepten van Heidegger in de oorspronkelijke taal geschreven zoals rechnende Denken, vorstellende Denken, besinnliche Denken, wesentliche Denken. Dit leidt absoluut niet af. Zelfs voor iemand die geen Duits verstaat, valt de Nederlandse definitie ervan af te leiden. Alleen al om de scherpe zuiverheid van taal die IJsseling gebruikt is het boek het waard om te lezen. Daarnaast ben ik zelden een boek over een filosoof of diens gedachtengoed tegengekomen waarin niet op enige manier afbreuk werd gedaan aan diens ideeën, of dat die verwaterd naar voren komen. Het boek van IJsseling bespreekt de ideeën van Heidegger alsof de filosoof als het ware zelf deze bespreking houdt. Daar ligt het ware talent van IJsseling.

Waardering: 8/10


Lees “Heidegger: Denken en danken, Geven en zijn” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.