Gegijzeld – M. Gonsalves, K. Stansell en Tom Howes

Titel: Gegijzeld
Auteur: Marc Gonsalves, Keith Stansell en Tom Howes
Uitgeverij: Uitgeverij Forum Amsterdam
ISBN: 978-90-492-0109-8

Gegijzeld door de FARC

Een angstaanjagend maar waar verhaal: drie Amerikaanse militairen worden, nadat hun vliegtuigje in de oerwouden is neergestort, in gijzeling genomen door FARC, de Colombiaanse terreurbeweging. Het boek “Gegijzeld. Vijf jaar gevangen door de FARC in de Colombiaanse jungle” staat op naam van de heren in kwestie, die de zwaarste periode uit hun leven op papier hebben gezet.

Met nog twee andere metgezellen en collega’s vloog het drietal op de bewuste dag 13 februari 2003 over de wouden, op speurtocht naar de locaties van drugslaboratoria. Wanneer er zich problemen voor doen met de motor, suizen ze enkele momenten later met grote snelheid naar beneden. Hun levens voltrekken zich in één seconde voor hun ogen. Gaan ze de dood tegemoet? Na de genadeslag weten ze weliswaar gewond maar wel levend uit het in elkaar gedeukte vliegtuigje te komen. Nog niet wetend dat ze buiten recht in de handen zouden vallen van guerrillastrijders van FARC.


Het boek wisselt voortdurend van perspectief, waarbij zowel Marc, Keith en Tom hun ervaringen, gewaarwordingen en bespiegelingen kwijt kunnen. We maken kennis met drie verschillende personen, alle drie anders van karakter, maar die wel alle drie in hetzelfde schuitje zaten. De redding zal nog vijf jaar op zich wachten met veel honger, pijn, verdriet, onrust en onzekerheid in het verschiet. Ieder van de drie gaat er anders mee om. Keith vindt moed en kracht in zijn opstandigheid: de FARC zal niet winnen. Marc in zijn geloof, hij begint elke dag met een gebed en Tom in zijn hoop op terugkeer naar familie en thuisland.

Het is een emotioneel boek dat vooral door de uitvoerige beschrijvingen van de gijzeling aanschouwelijk wordt. Angst bekruipt de lezer. Ik lees mee over de schouders van de mannen en leef met hen mee. Vooral de ontknoping van het boek, dat toewerkt naar een climax, die onmiskenbare gevolgen heeft, raakt me. Niet alleen zij veranderden, maar ook het thuisfront. Vijf jaar van huis weg, dat is niet niets. Vijf jaar in onderdrukking leven, dat reikt te ver van mijn belevingswereld. Daarom geeft dit boek een goede kijk op het hardhandige FARC-beleid, dat nog steeds vele gijzelaars in inhumane situaties in greep houdt en met grootscheepse strijd tegen gegaan moet worden.


Lees “Gegijzeld” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.