Flippo en het spel om de knikkers – Leendert Jan van Doorn

Titel: Flippo en het spel om de knikkers
Auteur: Leendert Jan van Doorn
Uitgever: Story Adventure Publishers Rotterdam
ISBN: 978 90 903 1875 2

Het verhaal van Hans Zandvliet, de man achter de Flippo’s. Leendert Jan van Doorn neemt je mee in een reis door het leven van Hans Zandvliet. Je neemt een kijkje in hoe het allemaal gestart is en waar hij er “uitgeknikkerd” is. Een interessant verhaal!

“Het was een geweldige tijd. Jos was een soort van vader en een vriend voor me. Wat had ik hem nog graag om me heen gehad. Zo absurd dat zijn trieste einde de aanleiding is geweest voor mijn grootste zakelijke succes.” P23.

De eerste indruk

Leendert Jan van Doorn begint het verhaal van de flippo, daar waar het ook begonnen is. De kennismaking tussen hem en Hans Zandvliet. Wat mij direct opviel en wat ik ook erg mooi vind, is dat er stukjes van Hans Zandvliet zelf in staan (welke overigens overal in het boek voor komen). Wat ik daar zo mooi aan vind, is dat het verhaal op deze manier voor mij een stuk persoonlijker wordt. De kennismaking tussen Leendert Jan van Doorn en Hans Zandvliet is het begin van een sterke vriendschap. Het begint niet direct bij een interview waarbij de vragen maar opgelezen worden vanaf een blaadje, nee, het begint veel persoonlijker.

Positief

Ik krijg de indruk dat Hans Zandvliet een man is wie erg positief in het leven staat. In zijn leven heeft hij voor verschillende momenten gestaan waar menig mens zijn/haar hoofd zou laten hangen, maar Hans Zandvliet ging telkens weer op zoek naar een oplossing. Door zijn wilskracht en passie voor hetgeen wat hij doet, creëert hij bij mij een grote gunfactor waardoor ik op momenten veel meeleef en mij zelfs boos kan maken over wat er gebeurd is.

Leendert Jan van Doorn heeft het verhaal over Hans Zandvliet ontzettend mooi beschreven. Zijn schrijfstijl is goed te begrijpen en leest ook erg gemakkelijk weg. De zinnen lopen goed in elkaar over en de verhaallijn is ook mooi. Het mooie is dat er regelmatig een datum wordt benoemd waardoor je precies weet waar je op dit moment in het verhaal bent, ikzelf vind dat prettig doordat ik op deze manier een goed beeld krijg van wanneer de zaken wel goed liepen en wanneer niet meer.

Missend onderdeel

Wat ik persoonlijk nog mis in het verhaal over Hans Zandvliet is over zijn dieptepunt. Je leest veel over welke zaken goed gingen, je leest ook een deel over wat er precies fout gegaan is. Wat er voor gezorgd heeft dat Hans alles kwijtraakte, maar je leest niets over hoe hij dit met beide handen heeft aangegrepen en heeft overleefd. Op de een na laatste bladzijde verteld Hans Zandvliet dat hij, ondanks wat hij heeft mee gemaakt, het leven nog steeds als iets heel moois beschouwd. Maar wat ik mij dan af vraag, is hoe deze man dit voor elkaar heeft gekregen na alles wat hij heeft meegemaakt.

Waardering

Over het geheel genomen ben ik echt te spreken over het boek. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik het zó interessant zou vinden. Ik heb vroeger wel wat flippo’s gezien, maar ik ben te jong om de rage meegemaakt te hebben. Echter voelde het alsof ik deze rage wel heb meegemaakt doordat ik helemaal in het verhaal van Hans Zandvliet en zijn passie werd gezogen. Het boek leest, zoals ik al eerder aangaf, makkelijk weg. De stukjes tekst van Hans Zandvliet en de foto’s die erin verwerkt zijn maakt het verhaal “echt”. Het boek is interessant voor mensen die de Flippo rage hebben meegemaakt, maar zeker ook de moeite waard voor mensen die de rage niet hebben meegemaakt en vooral ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de zakenwereld!

“Geluk en pech horen bij mij in het rijtje van de Kerstman en Sinterklaas. Ik geloof er niet in.” (p.200)

Waardering: 7/10


Lees Flippo en het spel om de knikkers zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.