Dit verklaart alles – Edge.org

Titel: Dit verklaart alles
Auteur: Edge.org
Uitgeverij: Maven Publishing
ISBN: 978 94 905 7484 0

Eerdere uitgaven van Edge.org waren pittig, maar bijzonder boeiend. Ik was dan ook enthousiast over de nieuwe, die me beloofde alles te verklaren.

Dit keer kwam ik echter voor een teleurstelling te staan. Want helaas, dit boek verklaart maar weinig. Sterker nog, het roept alleen maar vragen op. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon een samenloop zijn van de stand der wetenschap en de Edge-vraag van deze keer: Wat is uw favoriete, diepzinnige, elegante of mooie verklaring.

Opvallend: 156 denkers, die onafhankelijk van elkaar deze vraag beantwoorden, zijn ongelofelijk gelijkgezind. Niet alleen begint een groot deel van de reacties met “Iemand anders zal de evolutietheorie al wel genoemd hebben dus ga ik voor…” (in diverse variaties), maar ook het vervolg blijkt voor veel mensen hetzelfde.

De meeste reacties duiken diep in de natuurkunde en de quantummechanica. Materie die voor het grote publiek bezonder moeilijk te volgen is. En ook ik (toch ooit op het VWO een 9 scorend voor natuurkunde) is het moeilijk te volgen.

Hierdoor merkte ik dat ik bij elk nieuwe hoofdstukje enthousiast begon, om vervolgens na de eerste driekwart pagina te gaan twijfelen om daarna de draad helemaal kwijt te raken. Zonde.

Door die uniforme en onbegrijpelijke massa aan moeilijke worden, neig je er snel naar het boek terzijde te leggen. Maar hierdoor zou je toch enkele juweeltjes missen. Juweeltjes waarin een wetenschapper er wél in slaagt om een moeilijk concept voor leken toegankelijk te maken.

Met andere woorden: van het overgrote deel van dit boek begreep ik geen snars. De stukken die ik wél begreep leidden echter tot nieuwe inzichten en ideeën, waarvan ik een deel zelfs zelf kan toepassen.

Als de reacties wat meer variate hadden gehad was ook deze editie een boeiend en leerzaam boek geweest. Maar deze editie van de Edge.org vraag komt jammer genoeg niet uit de verf.

Waardering: 4,5/10


Lees “Dit verklaart alles” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.