De Paardenjongen – Rupert Isaacson

Titel: De Paardenjongen
Auteur: Rupert Isaacson
Uitgever: Cargo
ISBN: 97890 234 40192

Rowan is ongeveer tweeënhalf als zijn ouders vaststellen dat hij autisme heeft. Hij heeft een spraakachterstand, is geobsedeerd door zijn speelgoed en wordt steeds opnieuw overvallen door driftbuien waarbij hij begint te schreeuwen en om zich heen te slaan. Vanaf het moment dat de diagnose is gesteld, begint voor de ouders een uitputtend gevecht tegen het autistisch gedrag van hun zoon, van de ene therapeut naar de volgende rennend, om Rowan niet in zijn eigen wereldje te laten wegzinken. Omdat geen psychiater of speciale school de jongen kan helpen, groeit Rowan op zonder zich verder te ontwikkelen. Hij wil maar niet zindelijk worden en is er ook nog steeds niet in geslaagd vriendjes te maken. In tegendeel, hij wordt er eerder ongelukkiger van alle therapieën en diëten die hij moet ondergaan.

Slechts op één manier kan vader Rupert contact met de jongen leggen: bij het wandelen door het bos en op paard Betsie, die een heel speciale verbinding met Rowan schijnt te hebben. En Betsie is het ook die Rupert aan het denken zet en hem ertoe brengt een grote stap te zetten om zijn zoon te helpen.

Vader, moeder en kind gaan naar Mongolië, het land waar de paarden van Betsie’s soort vrij rondrennen door uitgestrekte steppen en bossen. Daar willen ze op zoek gaan naar de machtige Mongoolse Sjamaan en (hopelijk) genezing voor Rowan.

“De Paarden Jongen” is het boek dat Rupert Isaacson schreef over hun belevenissen op die reis. Er zijn tevens cameramannen van de partij, die over alles een documentaire maakten. En dat is maar goed ook. Als lezer geloof je het bijna niet welke wonderen en ook tegenslagen in het boek voorkomen. Alle voorvallen worden met veel humor door de vader (Isaacson) beschreven. Je leeft met hem mee, je bent blij met elke kleine vooruitgang die Rowan maakt. Je bent net zo gefascineerd als hij door het mooie landschap in Mongolië, dat veel mensen het eind van de wereld noemen.

Maar er is meer… “De Paarden Jongen” geeft moed aan alle ouders met een autistisch kind. Ook al zijn er heel veel verschillende vormen van autisme, het verhaal bewijst toch, dat ook autisten kan worden geholpen. Rupert Isaacson beschrijft op een heel interessante manier de wereld van zijn zoon. Wij Westerlingen, rationeel als wij zijn, kunnen nog wel wat leren over de omgang met geestesziekten. Andere culturen kijken er heel anders tegen aan en uit het boek leer je dat er meer is dan alleen maar dat wat we kunnen zien en voelen.

Het verhaal gaat over een autistische jongen die leert uit zijn geïsoleerde eigen wereld te ontsnappen om deel te nemen aan de “echte” wereld. En het gaat over de ouders van een autistische jongen, die vol overgave voor hun zoon vechten en hierbij hun grenzen weten te verleggen. Een heel inspirerend boek.


“De Paardenjongen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.