Dans met kans

Titel: Dans met Kans
Auteur: Makridakis, Hogarth & Gaba
Uitgeverij: Maven Publishing
ISBN: 978 94 905 7409 3

Statistiek. Het woord alleen is voldoende om hordes studenten de stuipen op het lijf te jagen. Op de één of andere manier is het ook het vak dat in de opleidingen die ik volgde door het grootste deel studenten één of meerdere malen meerdere keren gevolgd moest worden voordat het tentamen gehaald werd.

Het is ook het centrale thema in het boek “Dans met Kans”, dat door drie professoren is geschreven.

Drie professoren, die zich bezig houden met statistiek. Daar kan alleen maar een saaie brei uit voortkomen, zou je denken. Fout. De drie zetten een boek neer dat je prikkelt en uitdaagt om na te denken. Hoe wordt je succesvol in je werk? Hoe wordt je financieel sterker? Hoe blijf je gezond? ? Drie belangrijke thema’s die steeds terugkomen en die allen leiden naar dat ene thema: hoe wordt je gelukkig.

En terugkerende stelling: door te accepteren dat je niet alles onder controle hebt, kun je de boel beter onder controle houden. Ze laten op overtuigende wijze zien dat veel van de dingen die we doen om zekerheid in te bouwen juist risico’s opleveren en meer kosten dan ze opleveren. Van het toenemende aantal verkeersdoden doordat na 9/11 niemand meer durfde vliegen en dus maar auto ging rijden tot de enorme hoeveelheid leed die voortvloeit uit zwangerschapstesten. Ze betogen dat we niet altijd de juiste beslissingen nemen en voeren cijfers aan die dit bewijzen. En regelmatig komen ze hierbij met verrassende ideeën: bijvoorbeeld dat preventieve gezondheidschecks slecht zijn voor je gezondheid of dat een saaie belegging vaak de beste belegging is.

Het blijft niet bij constateringen, ze komen ook met adviezen, waarbij “loslaten” een belangrijk middel is. Door niet continu het beste rendement uit je beleggingen te willen halen (en dus minder te handelen) haal je een hoger rendement. Of dat je het beste zoveel mogelijk bij artsen uit de buurt kunt blijven, tenzij je ziek of zwanger bent. En dat je vooral niet blind moet varen op adviseurs, maar moet beseffen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je beslissingen.

“Dans met Kans” is een sterk onderbouwd boek, dat tot mijn stomme verbazing enorm goed leesbaar bleek. Kortom: een briljant stukj werk.


Lees “Dans met Kans” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *