Dagelijkse rituelen – Mason Currey

Titel: Dagelijkse rituelen
Auteur: Mason Currey
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 918 4539 0

Het begon ooit met een schrijver met een schrijversblock die op internet ging zoeken welke gewoonte andere creatievelingen hadden. Dit in de hoop dat hij er iets van over kon nemen. Deze zoektocht resulteerde diezelfde dag in een blog, waar hij de routines van creatieve specialisten (schrijvers, kunstenaars, filmmakers, maar ook filosofen en psychologen) verzamelde. En die blog ontwikkelde zich tot een boek.

Misschien dachten ze bij Maven Publishing dat een boek met grote namen als Darwin, Descart, Einstein, de Balzac, Isaac Asimov, Freud en Jung niet interessant genoeg zou zijn. Of dat het feit dat Mahler, Kant, Kierkegaard, Andy Warholl, Sartre en Tolstoj niet voor voldoende materie zorgden? Of die tientallen anderen. Hoe het ook zij, voor de Nederlandse markt heeft Eva Hoeke er nog een paar Nederlandse creatieven aan toegevoegd, waaronder Annie M.G. Schmidt, Harry Mulisch, Albert Heijn en Bas Heijne.

Mason Currey maait me eigenlijk in de inleiding het gras voor de voeten weg. Want zoals hij al toegeeft zijn de routines van de bekende creatievelingen niet zo spannend: “Wat dat betreft is dit een oppervlakkig boek. Het gaat om de omstandigheden van creatieve arbeid, niet over de resultaten ervan. (p.11). Eva Hoeke voegt daaraan toe: “Jaaeker, in de verhalen die u in dit boek aantreft is sprake van zowel ontluistering als mythologisering. (p.6)”. Mythologisering zou ik het niet noemen, eerder ga ik voor een woord als demistificatie.

Want de meeste routines zijn zo saai als het woord “routine” al impliceert. Toch vindt de aandachtige lezer een paar leuke weetjes. Zoals een aanwijzing waarom geen enkel socialistisch of communistisch experiment ter wereld op lange termijn gelukt is: “Marx (leunde) op zijn vriend en medewerker Friedrich Engels die hem regelmatig wat geld gaf, dat hij achteroverdrukte uit het kleingeldkistje van zijn vaders textielbedrijf – en dat Marx vervolgens onmiddelijk opmaakte vanwege zijn totale gebrek aan capaciteiten om met geld om te gaan (p.56)”.

“Dagelijkse rituelen” is niet bepaald een boek om eens lekker mee voor de open haard te gaan zitten. Maar voor op het nachtkastje of de koffietafel is het een leuke aanwinst. Gewoon af en toe het boek openslaan bij een beroemdheid die je aanspreekt en een paar pagina’s lezen, waarna je het boek weer aan de kant kunt leggen. Een lekker tussendoortje dus!

Waardering: 7,5/10


Lees “Dagelijkse rituelen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *