Bushcraft, over leven in de natuur – Mike de Roover

Titel: Bushcraft, over leven in de natuur
Auteur: Mike de Roover
Uitgever: Manteau
ISBN: 978 90 223 3549 9

Als jongetje heb ik de “SAS Survival Guide” van John Wiseman verslonden. Van kaft tot kaft, meerdere malen, tot het boek uit elkaar viel. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Eetbare planten (met goede tekeningen geïllustreerd), het zetten van vallen, vuur maken. Alles wat een jongetje met een lust voor avontuur maar wil. Kan “Bushcraft” van Mike de Roover hier overheen? Kan een burger die een outdoorbedrijf runt het beter dan een Majoor in een van de meest elitaire legereenheden ter wereld?

Eerst eens de inhoud

Wat inhoud betreft biedt Mike de Roover hetzelfde als elke andere survival gids. Alleen kiest hij voor een andere invalshoek. Bij hem gaat het niet om survival, maar om leven in de natuur. En daar ligt natuurlijk wel een heel groot verschil: “Je doet aan survival wanneer je noodgedwongen moet zien te overleven in het wild. Vrijwillig die wildernis gaan opzoeken is al de helft van bushcraft (..) dit boek gaat over leven in de wildernis. Respecteer de natuur altijd en laat een plek steeds beter achter dan toen je ze aantrof” (p.9). Als je op een onbewoond eiland bent aangespoeld kan het je nog vergeven worden als je meer vis eet dan er geboren wordt. Maar als je vrijwillig de natuur in trekt, ja, dan moet je je verantwoordelijk gebruiken.

Dat verantwoordelijkheidsbesef komt door het hele boek terug. Bij het maken van vuur, bijvoorbeeld, door aan te geven waar en wanneer je zeker geen vuur mag maken.

Met dat verschil van perspectief behandelt De Roover dezelfde thema’s als soortgelijke boeken: vuur maken, koken, een kamp opslaan, jagen en wildplukken, materiaal en ga zo maar door. Her en der staat nog een interessant recept ook nog, zoals de hoestsiroop die je kunt maken van ingrediënten die je zomaar in het bos kunt vinden.

Onderscheidende vormgeving

Dé grote onderscheidende kracht van “Bushcraft, over leven in de natuur” is misschien wel de vormgeving. De Roover heeft een paar briljante fotografen (Katleen Willaert en Jochen Verghote) gevonden die samen met illustrator Sarah Devos dit boek tot een waar juweeltje maken. De foto’s zijn prachtig en vergroten je zin om naar buiten te gaan. De tekeningen zijn eenvoudig en helder.

Daarmee ondermijnt De Roover wel zijn eigen boodschap: “Ik schreef dit boek niet om het in de kast te laten verstoffen. Maak het vuil! Ga op avontuur!” (p.9). Maar, ik wíl dit boek niet vuil maken. Dit boek is daar gewoon te mooi voor.

Misschien moet ik een tweede exemplaar aanschaffen. Dan heb ik er eentje voor in de kast, en eentje voor gebruik.

Waardering: 8-/10


Lees “Bushcraft, over leven in de natuur” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.