Brandwashed – Martin Lindstrom

Titel: Brandwashed. Hoe bedrijven ons manipuleren en overhalen om te kopen.
Auteur: Martin Lindstrom
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0083 9

Na het lezen van Martin Lindstroms “Brandwashed” weten we “dat in de wereld van de marketing en reclame slechts weinig toeval bestaat. We hebben kennisgemaakt met al die trucs, machinaties, halve waarheden en manipulaties die marketeers en adverteerders gebruiken omdruk op ons uit te oefenen, ons te kneden, en ons te verleiden. We hebben gezien hoe ze angst, seks, faam, new age, onzekerheid, nostalgie, datamining en meer gebruiken om op onze diepst gewortelde angsten, dromen en wensen in te spelen, en dit alles met het doel om ons hun producten te verkopen. We zijn getuige geweest van de schokkend jonge leeftijd, vaak al voordat we de baarmoeder verlaten hebben, waarop ze beginnen ons te bestoken, en hoe ongelooflijk ver ze soms gaan om ons levenslang hun klant te maken. We hebben zelfs gekeken naar de rol die groepsdruk kan spelen bij het vormen van onze koopgewoontes.” (p. 311).

Lindstrom geeft ons een inkijk in de wereld van de marketing en reclame, waar hij als marketeer ook zelf deel vanuit maakt. Ondanks dat hij dus alle trucjes kent en zelf toepast voor de bedrijven waar hij voor ingehuurd wordt, moet ook hij constateren dat er diverse merken zijn waar hij niet zonder kan, of wil.

Dat we nooit geheel zonder merken kunnen maakt hij met honderden voorbeelden duidelijk. Op jonge leeftijd worden we al bestookt met merken: “De marketingafdeling van Shell heeft al heel lang een overeenkomst met LEGO om het Shell-logo op hun speelgoed aan te brengen.” (p. 42). Uiteindelijk kan dit zelfs tot ware liefde leiden: “Wat het zien en horen van een overgaande of trillende gsm wel onthulde, was dat onze panelleden van hun iPhones hiélden: hun hersenen reageren op het geluid van de telefoons zoals ze zouden reageren op hun vriend, vriendin, neef, nicht of huisdier.” (p83). Deze liefde blijkt vaak blijvend. Niet voor niets wordt zoveel reclame op jonge kinderen gericht om ze aan een merk te binden, en om op latere leeftijd een nostalgisch gevoel op te roepen. Denk maar aan dat bekende merk pindakaas dat ons de retorische vraag stelt “wie is er niet groot mee geworden?” om tevens een beroemdheid aan te dragen waar we ons graag mee identificeren. Succes verzekerd.

“Brandwashed” staat vol met herkenbare voorbeelden, waarbij je er niet aan ontsnapt ook voor jezelf vast te stellen dat je voor veel van de marketingtrucs valt. Helaas noemt Lindstrom niet de merken waar hij zelf voor gewerkt heeft. Zo vertelt hij wel over een koningshuis dat hij ondersteund heeft, maar geeft hij geen enkele hint welke familie dit betreft.

Ook jammer is dat de hoeveelheid informatie uiteindelijk overweldigend is en de meest interessante voorbeelden in het begin van “Brandwashed” staan. Datamining, hoe schrikbarend ook hiermee onze privacy geschaad wordt, is toch minder aansprekend dan een koffiemerk dat zwangere vrouwen snoepjes aanbiedt met koffiesmaak, waarna niet alleen die vrouwen maar ook die toen nog niet geboren kinderen, een voorliefde voor deze koffie ontwikkelen.

Zou je na het lezen van zoveel manipulatie ontmoedigd raken en niks meer durven kopen? Geen nood: Lindstrom geeft ons mee dat hoe gebrandwashed we ook mogen zijn, het krachtigste marketingtool niet het bedrijf, de CEO of de marketingafdeling is: “Vandaag en in de toekomst zijn het de met alles en iedereen verbonden, op hun muizen klikkende consumenten en hun brede kring aan zowel virtuele als reallifevrienden en –bekenden die de echte macht hebben. Met andere woorden, de mensen die echt de macht hebben dat zijn wij… in onze hyper verbonden wereld van Twitter en YouTube en WikiLeaks, een wereld waarin één enkele truc of teleurstelling of geheim met één klik van je muis de hele wereld over gaat, heeft de consument meer macht dan ooit tevoren.” (p326).

Ik raad je dan ook twee dingen aan: lees “Brandwashed” en “like” deze recensie op Facebook.

Waardering:
8


Lees “Brandwashed” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *