Achter de Façades van Parijs – Waldemar Kamer

Titel: Achter de Façades van Parijs
Auteur: Waldemar Kamer
Uitgever: Elmar B.V.
ISBN: 978 90 389 2686 5

Een week geleden opende ik mijn brievenbus en zag daar voor mij een mooi pakketje. Het allereerste boek dat ik vanuit een uitgeverij ontving om te recenseren. Dit vond ik natuurlijk ontzettend leuk en ik ben meteen begonnen! “Achter de Façades van Parijs” is een ander soort boek dan wat meestal op mijn kastje ligt. Het debuut van Waldemar Kamer is een verzameling van personen die hij in Parijs heeft ontmoet. Via deze personages leren wij, de lezers, het Parijs van een aantal jaren geleden kennen. Aangezien ik in februari voor het eerst “de Lichtstad” bezocht heb, was ik extra nieuwsgierig. Toen ik ook nog zag dat Waldemar Kamer oorspronkelijk uit Enschede komt, net als ik, voelde ik mij meteen verbonden met dit boek en kon ik niet wachten om er in te beginnen.

De stad van mode, kunst en muziek

Meteen bij het begin van het boek helpt Waldemar Kamer ons Parijs te visualiseren. Voorin staat een mooie plattegrond waar bij elk gedeelte van de stad staat aangeven welk hoofdstuk zich waar afspeelt. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een mooie foto zodat we meteen weten over welke “façade” het gaat. Aan het begin had ik nog niet echt door dat ik niet een plot zou gaan lezen. Elk hoofdstuk is eigenlijk een nieuw verhaal. Het boek is over het algemeen wel chronologisch en heel sporadisch kom je personages vaker tegen, maar vaak is je relatie met de personage na een bladzijde of twintig weer afgelopen.

Het wordt meteen duidelijk hoeveel Waldemar Kamer, de ik-persoon, geeft om kunst in de allerbreedste betekenis van het woord. Kunst in gebouwen, schilderkunst, kunst in opera, dans en muziek, maar bovenal kunst in de mens. Waar de titel, “Achter de Façades van Parijs“, mij deed vermoeden dat het verhaal veel over gebouwen zou gaan, zijn we in de verschillende hoofdstukken meer op zoek naar de kern van de personages dan naar de ziel van Parijs. Als jonge student die zichzelf nog moet ontdekken, wordt hij geconfronteerd met een streng, hard, maar levendig Parijs. Wij leren de studenten waarmee hij de eerste jaren van zijn studie probeert door te komen kennen en daarbij ook meteen Waldemar Kamer zelf.

Steeds dieper naar de kern van Parijs

Na de eerste studentenjaren van Waldemar Kamer, begint hij steeds meer naam te krijgen in Parijs en daarmee ook meer door te dringen tot kring van de betere Parijzenaren. Zo leren we naast goede studievrienden ook bekende personen kennen. Niemand in Parijs blijkt veilig. Zo passeren onder anderen Arletty, Marlene Dietrich en Rudolf Noerejev de revue. Door goed naar mensen te kijken weet Waldemar Kamer deze mensen tot heel dichtbij te naderen. Deze momenten klonken zo sprookjesachtig en romantisch, dat ik me vaak heb afgevraagd hoe een simpele Tukker dit voor elkaar heeft gekregen.

Ook snijdt Waldemar Kamer voorzichtig thema’s aan die ten tijden van zijn avonturen in Parijs duidelijk nog taboe waren. Een veel besproken onderwerp is bijvoorbeeld homofilie. In de artistieke wereld waar Waldemar Kamer zich bevindt, is het veel voorkomend, maar zeker niet veelbesproken. Ik vond het heel mooi hoe het leek alsof Waldemar Kamer zich alles liet overkomen. Door open en spontaan naar iedereen te zijn, maar vooral door heel erg zichzelf te blijven.

Schrijfstijl

Vaak heb ik om dit mooie boek moet lachen, soms zelfs hardop. Aan de ene kant heeft Waldemar Kamer een hele luchtige schrijfstijl, aan de andere kant heb je als lezer het idee dat je continu aan het leren bent. Wat voor mij een minpuntje was waren de vele Franse termen die in het boek zijn gebruikt. Vaak stond hier een vertaling achter, maar soms ook niet. Hierdoor werd het leestempo bij mij heel erg vertraagd en dit vind ik jammer. Ook de Nederlandse woordenschat van Waldemar Kamer bevatte veel Franse leenwoorden die mijn woordenschat te boven gingen. Dit kan zeker aan mij (en mogelijk mijn leeftijd) liggen. Ik denk echter dat dit niet nodig was geweest, omdat het boek ook leuk is voor jongere en minder hoogopgeleide mensen.

Zelf heb ik erg genoten van het lezen van dit boek. Ik hoop dat het een breed publiek weet te bereiken, omdat ik echt denk dat het mensen kan inspireren om zich meer bezig te gaan houden met kunst in het algemeen. Ook leert het boek je hoe ver je het kan brengen door gewoon jezelf te zijn. Mocht er een tweede druk komen, zou ik de uitgeverij nog wel het advies willen geven om een extra taal-, spel- en typefouten controle op het boek los te laten.

Beoordeling: 8/10


Lees “Achter de Façades van Parijs” zelf


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

5 reacties

  1. Wat een mooie recensie.

  2. Prima recensie. Maar wat geschreven wordt over de schijfstijl, vind ik niet juist. De Franse woorden die zo nu en dan gebruikt worden zijn bijna altijd vertaald en een beetje bijleren kan geen kwaad. Laten we niet zakken naar een lager niveau. Laten de lezers beter blij zijn iets te kunnen leren op een heel aangename manier! Ik kijk uit naar het volgende boek van Waldemar!

    • Ja, daar heb je wel een punt, Lousia Heine,

    • Leuk om te lezen hoe u er over denkt! Ik heb bij het lezen inderdaad op een aangename manier nieuwe woorden geleerd. U heeft inderdaad heel erg gelijk over het lezen op niveau. Misschien heb ik tot nu toe wel te weinig Nederlandse literatuur op niveau gelezen, om te merken hoe waardevol het is. Blijft voor mij dat het constant wisselen tussen Nederlandse en Franse taal er voor zorgde, dat ik moeilijker in het boek kwam. Bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.