Wisseling van de macht – Mildred Hofkes

Wisseling van de macht Titel: Wisseling van de Macht
Auteur: Mildred Hofkes
Uitgever:
Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0626 5

“Wisseling van de macht”, de titel geeft al aan waar Hofkes naar streeft. Maar voor wie het nog niet duidelijk is geeft de ondertitel: “Oplossingen voor de nieuwe bestuurlijke elite” nog wat meer hints. Mildred Hofkes kijkt naar de huidige maatschappelijke stand van zaken (waaronder de economische crisis), beoordeeld deze als ongewenst en vindt dus dat er iets moet veranderen.

Deze insteek, die ook uit de introtekst op de kaft spreekt, suggereert dat we hier te maken hebben met een rasechte feministe, voor wie het invoeren van een quotum “vrouwen-in-de-top” liever vandaag dan morgen wordt ingevoerd. En inderdaad maakt ze zich sterk voor meer vrouwen in de bestuurlijke elite. Maar ze doet dit met meer nuance dan je in eerste instantie verwacht.

In het boek leidt Hofkes ons langs haar onderzoek over de beeldvorming over topvrouwen (bij zowel topmannen alsook topvrouwen). Hieruit blijkt dat de topmannen en topvrouwen eigenlijk een soortgelijk profiel schetsen van de “leider van de toekomst”. Een profiel ook, waaraan ze zelf vaak niet eens helemaal voldoen. Het profiel blijft weliswaar redelijk masculien, maar schuift toch een stuk richting de feminiene kans. Zaken als “meer geduld” en “meer consensus” worden door zowel mannen als vrouwen belangrijk geacht.

Na deze conclusie schets Hofkes een beeld van de toekomstige topmensen, waarbij ze aangeeft dat dit natuurlijk zowel een man als een vrouw kan zijn. Een beschrijving van een baas waar ik in ieder geval meteen voor zou gaan werken. Maar, de belofte van de ondertitel “oplossingen voor de bestuurlijke elite” wordt niet waargemaakt. Ze geeft weliswaar nuttige denkkaders, alsmede een “checklist voor de nieuwe bestuurlijke elite”, maar daarmee is het “vrouwenvraagstuk” natuurlijk nog lang niet opgelost.

“Wisseling van de macht” leest als een semi-wetenschappelijk stuk, wat me sterk doet terugdenken aan de tijd dat ik nog aan de HBO studeerde. De stijl is erg zakelijk (hoewel verlevendigd met diverse geanonimiseerde quotes) en zal het grote publiek waarschijnlijk niet erg kunnen boeien. Als je niet geïnteresseerd bent in de hele kwestie “Vrouwen aan de top” is dit boek voor jou waarschijnlijk zonde van de tijd. Maar voor iedereen met interesse in de “vrouwenzaak” is dit boek absoluut verplichte literatuur.


Lees “Wisseling van de macht” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.