Wetten van Succes – Robert Greene en rapper 50 Cent

Titel: Wetten van Succes
Auteur: Robert Greene en Rapper 50 cent
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8634 9

Auteur Robert Greene wilde graag een boek schrijven over succes. Zijn ontmoeting met 50 cent bood hem daarvoor een kapstok: want is het overleven in “da hood” niet een prachtige metafoor voor het voortrennen in de ratrace van het bedrijfsleven? Is “da hood” eigenlijk niet hetzelfde als elk ander aspect van het leven? Met wetten en principes die overal opgaan?

Robert Greene beschrijft hoe 50 Cent erin slaagde zich staande te houden in de crack scene, om vervolgens succesvol te worden in de muziek.

De essentie volgens Greene: geen angst. Want angst legt je beperkingen op, die alleen voortkomen uit je eigen brein. Een boodschap die niet nieuw is. Positief denken komt in zo een beetje elk management- en zelfhulpboek terug als centraal thema.

Greene haalt ook grootheden uit het verleden aan, met quotes die de lezer moeten inspireren. Maar helaas, na de zevende keer dat de gangsta-rapper wordt vergeleken met een grootheid als Napoleon bekruipt je het gevoel dat het succesverhaal van de muzikant eerder een LP is die blijft hangen. Of, dat de schrijver het gevoel kreeg dat het boek niet dik genoeg was. Kopiëren, plakken, wat herschrijven en je hebt er weer 5 pagina’s bij. Dat werk.

Ook anders is het boek niet al te vernieuwend: het draait allemaal om keihard zijn, je tegenstander de loef afsteken en je bewust zijn van je omgeving. Nou, knap hoor, hoe Greene “De Prins” van Macchiavelli heeft gelezen en vervolgens heeft vertaald naar de moderne tijd, waar de politieke arena wordt vervangen door het getto.

“Wetten van Succes” hangt dus aan elkaar van het knip-en-plak werk van eerdere, klassieke werken, af en toe gelardeerd met een anekdote hoe 50 Cent in een bepaalde situatie handelde. Daar zitten best interessante dingen bij, maar ook hier weer: herhaling, herhaling, herhaling. Echt, na de eerste keer hadden we al door dat hij na zijn gevangenschap slim moest opereren om de crack-markt over te nemen. Waarom moet ons dit keer op keer uitgelegd worden?

Eerlijk is eerlijk: voor de fans van 50 Cent is dit boekje misschien nog interessant. Want zij zullen waarschijnlijk ook de enigen zijn die de vergelijking 50 Cent – Napoleon niet geheel bespottelijk vinden.

Voor de rest van het publiek dat interesse heeft in leiderschap: lees gewoon Sun Tzu’s “The Art of War” en “Il Principe” van Macchiavelli en je hebt elke tip uit dit boek meegenomen. Maar dan wel op een manier die de tand des tijds heeft doorstaan.


Lees “De wetten van Succes” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.