Wees een baas door mens te blijven, radicale openhartig

Titel: Wees een baas, door mens te blijven (Radicaal Openhartig)
Auteur: Kim Scott
Uitgever: Lev.
ISBN:  978 94 005 0877 4

Kim Scott heeft carrière gemaakt in Silicon Valley. Eerst bij Google en Apple, later bij haar eigen start-up. Deze dame, die ironisch genoeg haar leeftijd lijkt te verbergen, propageert dat je“Radicaal Openhartig” moet managen. In “Wees een baas door mens te blijven” legt ze uit hoe haar managementfilosofie eruit ziet en waar deze vandaan komt.

Radicale Openhartigheid

In essentie richt Scott zich op twee variabelen: de mate van verbinding die je met je gesprekspartner hebt gemaakt en de vrijmoedigheid van je commentaar. Wanneer je een goede “klik” hebt, kun je open en eerlijke feedback geven. Bovendien kun je mensen pas goed managen wanneer je weet wat hen drijft. De één is gericht op promotie en snelle groei (de superster), de ander is een stabiele factor die blij is met zijn baan en dit nog lang wil doen (de rockster). Beide zijn van enorm belang.

Dat is wat zij “Radicaal Openhartig” noemt. Vrijmoedige feedback zonder goede relatie ziet zij als onhebbelijke agressie. Nog altijd beter dan verhulde of afwezige kritiek, maar niet optimaal. Nog slechter zijn de rampzalige empathie (gevoelens sparen om de verbinding maar in stand te houden) en manipulatieve onoprechtheid (zeg maar: slijmen).

Het hele boek is opgehangen aan dit kwadrant vanstijlen. Ze geeft voorbeelden van haar eigen leermomenten, zoals de eerste keer dat ze zelf in aanraking kwam met “radicale openhartigheid”. Op het moment zelf wat confronterend, maar uiteindelijk zó waardevol. Ze vertelt over dingen die ze probeerde om de radicale openhartigheid te promoten. Dingen die goed gingen, en radicale blunders.

Vervolgens licht ze een aantal elementen toe die ze (met succes) in haar managementwerk gebruikt. Het idee is dan natuurlijk dat je die technieken zelf ook probeert. Sommige klinken misschien wat eng, maar dat zijn dan ook gelijk de meest interessante.

“Wees een baas door mens te blijven” roept bij mij herinneringen op aan eerdere leidinggevenden. Sommigen hanteerden elementen van de stijl van Scott, anderen vallen overduidelijk in de categorie “voorbeelden van hoe het niet moet”. En zoals Scott haar verhaal vertelt, kun je eigenlijk niet anders dan knikken.

Maar toch…

Iets wringt er. Niet alleen de gebruikelijke afstandelijkheid jegens eenieder die een boek schrijft en daarmee lijkt te denken de wijsheid in pacht te hebben, maar nog iets. Overigens, Scott geeft zelf ook aan echt verre van perfect te zien. Maar dat doen alle guru’s, toch?

Nee, het duurde even voor ik het door had, maar toen werd het me duidelijk. Kim Scott heeft alleen gewerkt in de wereld van internetbedrijven. Daarmee heeft ze onontkoombaar een bepaald wereldbeeld meegekregen. Een wereldbeeld dat vanuit haar niche klopt, maar is dit dan generaliseerbaar naar andere bedrijven? Kan een ander bedrijf in een bedrijfstak, met een geheel andere cultuur, hier wel mee uit de voeten? Werkt dit voor een vliegtuigmaatschappij, met alle focus op security checks? Bij een bank, waar iedereen zo is gefocust op snelle winst en dan vroeg pensioen, zoals Luyendijk ons leerde? En hoe zit het met niet-kennisbedrijven? Werkt dit aan de lopende band? In een slachthuis?

Ik heb er zo mijn twijfels over. Volgens mij gaat deze techniek niet in elke situatie toepasbaar blijken. Althans, niet zoals Scott hem heeft uitgewerkt. Het maken van een persoonlijke verbinding en het geven van openhartige feedback, dát is natuurlijk universeel.

Waardering: 7/10


Lees “Wees een baas door mens te blijven, radicaal openhartig” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.