Verdiende aandacht – Klaas Weima

Titel: Verdiende aandacht
Auteur:
Klaas Weima
Uitgeverij:
Lev.
ISBN: 978 94 005 0132 4

Iedere dag worden we overspoeld met reclame uitingen. Televisie, radio, bushokjes. In tijdschriften en op internet. Overal kom je reclame-uitingen tegen.

Het aloude marketingprincipe kwam er eigenlijk op neer je boodschap net zo vaak te herhalen totdat de consument helemaal murw was en jouw product besloot te kopen. Klaas Weima, geen groentje in het reclamevak, ziet de marketing van nu en de toekomst een andere richting in slaan. Volgens hem wordt “Verdiende aandacht” steeds belangrijker. Bij verdiende aandacht gaat het om aandacht die de doelgroep spontaan aan jou en je boodschap besteedt. Dus geen gekochte merkblootstelling, maar veel subtieler, door dingen te doen die de doelgroep leuk vind. Dingen, waarover ze met vrienden gaan praten. Verdiende aandacht gaat dus om het bevorderen van mond-tot-oor reclame.

Door alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van social media is dat ook een werkbaar proces geworden. Want iedereen staat continu met iedereen in contact. Dus als je met iets leuks komt, dan gaat dat als een lopend vuurtje rond (helaas gaat dat ook op voor blunders).

In “Verdiende Aandacht” beschrijft Weima deze ontwikkeling en probeert hij een model te creëren waarmee de marketeer van de toekomst aan de slag kan. Geïllustreerd door cases uit zijn eigen praktijk vertelt hij over wat hij zijn “reisplanner” noemt: bedenk een persona, bepaal de doelen, kies je methoden, volg de etiquette, bepaal je mediamix (gekochte en verdiende aandacht), evalueer en optimaliseer.

Weima geeft zijn boek wat extra gewicht door te citeren uit interviews met mensen die hij als visionairs beschouwt. En natuurlijk is het boek geen boek, maar onderdeel van een platform, waar ook een blog en allerlei apps bij horen.

De beschrijving van de ontwikkelingen door Weima is goed te volgen en de citaten passen prima in zijn betoog. Toch bekruipt me her en der het gevoel dat ik wel vaker bij marketeers heb: het zijn wel allemaal hele mooie praatjes. Alles is geweldig en hosanna. Tja, daar word ik wat nerveus van.

Maar goed, Weima heeft wel een heel duidelijke visie op de richting waarin de marketing zich ontwikkelt en zal ontwikkelen. Een richting die erg aannemelijk klopt en waarin hij door dit boek wat duiding geeft. “Verdiende aandacht” is een belangrijke toevoeging in de literatuur, die helaas nog veel te veel gericht is op de werkelijkheid van 1980.

En zo zorgt Weima ervoor dat mensen over hem en zijn bureau Energize praten.

Waardering: 7-/10


Lees “Verdiende aandacht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.