The Long Tail – Chris Anderson

Titel: The Long Tail
Auteur: Chris Anderson
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0509 1

Een Engelse titel, maar een Nederlandstalig boek. “The Long Tail” is sinds de eerste publicatie een begrip geworden. Het boek van Chris Anderson (ook hoofdredacteur van Wired magazine) is zo succesvol, dat Nieuw Amsterdam nu met een nieuwe en herziene uitgave komt.

In “The Long Tail”, betoogt Anderson dat het, met dank aan technologie, steeds rendabeler wordt om markten te benaderen. Waar je vroeger een bepaalde kritische massa nodig had, kun je nu, door de lagere kosten, met een kleinere -of geografisch meer verspreide- klantenkring toch een rendabele business opzetten.

Het klassieke voorbeeld van de Long Tail, Amazon, komt uitgebreid aan bod, net als Netflix (een DVD verkoper). Beide partijen merken dat een steeds groter deel van de omzet komt uit langzaamlopende “winkeldochters”: producten waar je er per maand één of twee van verkoopt.

Hoewel het concept inmiddels redelijk ingeburgerd is, en het boek inhoudelijk eigenlijk weinig nieuws meer voor me bevatte, is het toch een must-read. Niet alleen omdat het een boek is van de man die het concept van de lange staart heeft gegoten, maar ook omdat het een inspirerend boek is voor iedereen die zich in het zakelijk leven staande probeert te houden. Zijn voorbeelden zijn soms eye-openers, waardoor je je eigen omgeving net even anders gaat bekijken.

Zijn betoog is sterk, al haalt hij het soms onderuit, door zijn betoog te “onderbouwen” met verzonnen getallenvoorbeelden, die hij vervolgens nog wat kracht bijzet door die verzonnen getallen doodleuk in een grafiek te zetten. Een handig trucje, want op de een of andere manier nemen mensen grafieken heel serieus. Deze actie komt op mij dus een beetje manipulatief over, wat jammer is, omdat het afbreuk doet aan zijn uitermate sterke redenatie.

Opvallend is ook de overlap tussen dit boek en “Free”. Duidelijk is de ontwikkeling van ideeën van Anderson, aangezien “Free” voor een groot deel voortbouwt op de ideeën uit de Long Tail.

Kortom: inspirerend, innovatief, boeiend en fascinerend… ondanks de vlekjes die hier en daar vaag zichtbaar zijn.


Lees “The Long Tail” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.