Spyker, een dollemans rit – M. v.d. Pas en R. v.d Oever

Titel: Spyker, een dollemansrit
Auteur: Maarten van der Pas en Robert van den Oever
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0548 0

De titel “Spyker, een dollemansrit” geeft eigenlijk al weer waar dit boek over gaat: de enorm turbulente geschiedenis van de nieuwe autofabrikant met het oude merk: Spyker.

Voor dit boek hebben de auteurs (Maarten van der Pas en Robert van den Oever) gebruik gemaakt van hun jarenlange ervaring als journalisten. Interviews, samen met geschreven bronnen dienen voor hen als materiaal om de gang van zaken rondom het bedrijf Spyker te reconstrueren. Hierbij hebben ze, naar eigen zeggen, input gekregen van velen die dicht op het vuur zaten, met uitzondering van Mr. Spyker himself: Victor Muller.

Deze Victor Muller komt in het boek naar voren als een gedreven marketeer en verkoper, die helaas wat minder verstand heeft van management en bedrijfsvoering. Het onstaan van het nieuwe Spyker, de ontwikkelingen van de fabriek, en het F1-avontuur… alles rondom Spyker komt uitgebreid aan bod, inclusief de weinig transparante verslaglegging richting aandeelhouders.

De auteurs zijn erg kritisch, waardoor Muller niet altijd in een goed daglicht komt te staan. Deze reageert zelf in een interview bij BNR Nieuwsradio als volgt: “(…)zelden zulk soort stompzinnigheid gehoord (…) totale onzinverhalen (…) Deze heren weten niet waar ze het over hebben.’

Door de feitelijke schrijfstijl, soms zelfs een droge opsomming van feiten, is het boek niet altijd even leuk om te lezen. Dit komt des te duidelijker naar voren doordat de auteurs bepaalde voorvallen meerdere malen (vanuit een iets ander perspectief) behandelen. Hierdoor passeren dezelfde feiten meerdere malen de revue.

Het interessants zijn, wat mij betreft, de quotes van direct betrokkenen, waaruit een beeld ontstaat van continue interne strijd tussen de belanghebbenden. Voor de liefhebber van auto’s (en Spyker in het bijzonder) is het boek een absolute aanrader. Voor mensen die houden van machtsstrijd en psychologische oorlogsvoering tussen botsende karakters eveneens.

Voor investeerders is het boek een duidelijk signaal om vooral geen zaken met bepaalde personen te doen.

Maar voor het grote publiek is “Spyker, een dollemansrit” niet de beste keuze. Maar voor de liefhebber is het een pareltje.


Lees “Spyker, een dollemansrit” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.