Overleef de kredietcrisis – Willem Middelkoop

Titel: Overleef de kredietcrisis
Auteur: Willem Middelkoop
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 0618 0

De titel “Overleef de kredietcrisis” getuigt van een goed gevoel voor marketing, want wie wil zich nu niet wapenen tegen de onzekerheid die de huidige economische situatie met zich meebrengt? Het boek is een directe opvolger van “Als de dollar valt”, waarin hij (voor de crisis uitbrak) een scenario schetste wat voor een belangrijk deel later inderdaad uitkwam. Met een dergelijk eerder boek verwacht je van het vervolg natuurlijk heel wat.

Helaas blijkt de titel van het boek de lading eigenlijk niet echt te dekken. Eerder is het een boek dat beschrijft wat er gebeurt is, hoe de crisis heeft kunnen uitgroeien tot de enorme ramp die het is geworden. Daarnaast gaat het diep in op het fundamentele wezen van ons financieel systeem. Uitermate interessant leesvoer, en eigenlijk verplichte lesstof voor iedereen die op een of andere manier met onze economie te maken heeft, maar de kennis van de oorzaken wordt niet gebruikt voor concrete tips om je eigen overlevingskansen te vergroten.

De oplettende lezer kan uit de hoofdstukken wel duidelijk opmaken wat volgens Middelkoop de juiste handelswijze is om de crisis aan te pakken en inflatie te bestrijden, maar het meeste hiervan is voor mensen met een economische opleiding op VWO-niveau of hoger niet erg verrassend.

Voor iedereen die niet snapt hoe het faillissement van een of andere Amerikaanse bank direct in relatie staat met zijn eigen werkloosheid is “Overleef de Kredietcrisis” een eye-opener. Makkelijk en toegankelijk geschreven, in een vraag en antwoord vorm, waarin Middelkoop er goed in slaagt om een best complex verhaal ook voor de leek toegankelijk te maken. Een boek dat ik aan veel mensen kan aanraden dus. Maar niet aan de persoon die wanhopig probeert de kredietcrisis te overleven.


Lees “Overleef de kredietcrisis” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.