Ontdek wat je ̩cht wilt РBrigitte van Tuijl

Titel: Ontdek wat je echt wilt, en maak daar (je) werk van
Auteur: Brigitte van Tuijl
Uitgever: De Zaak
ISBN: 9789077770368

Via Twitter kwam ik in contact met Brigitte van Tuijl, die haar vak heeft gemaakt van het zoeken naar wat iemand drijft. Niet zo zeer voor Brigitte, maar voor haar clienten. Brigitte is coach. Ik had al vooraf mogen proeven aan haar werkstijl door een paar mails met daarin een paar pittige vragen. Dus ja, ik was gewaarschuwd en had voor twee moeten tellen.

Maar toen ik haar boek “Ontdek wat je echt wilt, en maak daar (je) werk van” in handen kreeg dacht ik er toch iets te makkelijk over. Het boekje is met zo’n 80 pagina’s niet al te dik, zoiets lees je in een middagje weg. Tee makkelijk gedacht.

Want net zoals haar email-reeks is ook dit boek vooral een tot-denken-zetter. In 9 stappen wil het boek je helpen om helder te krijgen wat je drijft (dromen, energiebronnen, visie, interesses en bezieling, kernwaarden), je talenten op een rijtje te krijgen én om concrete stappen te maken om “ruimte te maken voor het nieuwe”.

Vooral dat beginnen aan iets nieuws geeft ze leuk vorm. Een van de opdrachten komt neer op het opruimen van je kamer. Gooi weg wat in de weg ligt en niet nuttig is. Repareer dingen. Enzovoort. Concrete bezigheden, die ondertussen je hersenen wel leren om “los te laten”. En als je dat kunt met materiële zaken, wordt het met geestelijke zaken (psychische barrieres, bijvoorbeeld) net iets makkelijker. Overigens een fase waar ik nog niet helemaal aan toe ben gekomen, want ik vindt het zelfs moeilijk om een oud boek, zwaar achterhaald en uitelkaar vallend, weg te gooien.

Het blijft echter moeilijk om een waarde-oordeel aan dit soort boeken te hangen. Want is het een goed boek, of niet? Van Tuijl stelt de juiste vragen, maar de echte toegevoegde waarde zit hem niet zo zeer in de vragen die ze stelt, maar vooral in de manier waarop de lezer ermee omgaat. Als je jezelf er makkelijk vanaf maakt, dan is dit boek verspilde tijd. Maar als je echt serieus nadenkt en ook pijnlijke confrontaties met jezelf niet uit de weg gaat, dan is deze tijd goed besteedt (zelfs al is het veel meer tijd dan bij de makkelijke weg).


Lees “Ontdek wat je echt wilt” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.