No story, no glory – Theo Hendriks

Titel: No story, no glory
Auteur: Theo Hendriks
Uitgever: Bruna
ISBN: 978 94 005 0094 5

Iedereen zit vol verhalen. Maar toch vertellen we ze eigenlijk maar zelden. Ook in het werk gaat dit op. Theo Hendriks schrijft in “No story, no glory” (dat ondanks de Engelse titel toch echt een Nederlands boekje is) over de waarde van story-telling. Jammer dat hij daar de nodige Engelse termen bij nodig heeft, maar dat is dan ook gelijk het belangrijkste minpunt van dit boek.

Hij had natuurlijk een betoog kunnen houden over de nadelen van de manier waarop we in zakelijk Nederland communiceren. Onderzoeken over de slaapverwekkendheid van Powerpoints. Over de onzin van jargon en de zin van bullshitbingo.
Maar dat doet Hendriks niet.

In plaats daarvan vertelt hij je een verhaaltje, waardoor hij de lezer aanspreekt op het niveau van de ervaring en emotie en niet op de ratio. Hij vertelt een verhaal, om daarmee de kracht van verhalen te illustreren. En hij doet dit met verve, waardoor je met vliegende vaart door het boekje heenvliegt. En tussen-neus-en-lippen door legt hij ook de regels uit waaraan een Goed Verhaal behoort te voldoen. Dit geheel in lijn met De Poetica van Aristoteles. Nooit gedacht dat iemand een oude Griek zo goed tot leven kon wekken.

Hij inspireert je om het anders te proberen. En al tijdens het lezen weet je: dit boekje ga ik met enige regelmaat herlezen.

Waardering: 7/10


Lees “No story, no glory” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.