Nieuwe Business Modellen – Jan Jonker (red)

Titel: Nieuwe Business Modellen, Samen Werken aan Waardecreatie
Auteur: Jan Jonker (red)
Uitgever: OCF 2.0 en Academic Service
ISBN: 978 94 622 0086 9

Je hoeft maar uit het raam te kijken om te zien dat “het anders moet”. Maar hoe? Jan Jonker, hoogleraar Duurzaamheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, denkt dat de oplossing voor de uitdagingen van deze tijd in Nieuwe Business Modellen (NBM) zit. Klimaatverandering, grondstofcrises, financiële crisis en sociale strubbelingen kunnen allemaal opgelost worden met een nieuwe manier van zaken doen.

In “Nieuwe Business Modellen” komen ruim dertig auteurs samen om een Doe-Het-Zelf-boek te schrijven waarmee je je eigen NBM op poten zou moeten kunnen zetten. Dit aan de hand van een paar principes, waaronder de beweging van lineaire naar circulaire economie, “toegang tot” in plaats van bezit, meervoudige waardecreatie (Planet, People, Profit, maar dan in een gemoderniseerde variant). gedeelde waardecreatie en prosumentisme.

Jonker en zijn medestanders tonen zich gedreven in een jacht naar een nieuwe toekomst. Vol passie delen ze hun probleemanalyse om vervolgens allerlei oplossingsrichtingen aan te reiken. Alleen bieden ze meer vraagtekens dan oplossingen, want elke oploosing roept nieuwe vragen op. Zo vraag ik me meerdere keren af in hoeverre nu echt sprake is van iets nieuws. Veel modellen, waaronder AirBnB, voelen vooral heel erg als nieuwe zakken gevuld met oude wijn. Want wat is nu het verschil tussen een ouderwets booking.com en AirBnB? Conceptueel niet heel veel.

Als dat de enige vraagtekens waren, zou dat niet zo een probleem zijn. Immers, de NBM zijn er nog niet, er valt nog een hele wereld te ontdekken en te ontwerpen. De echt storende vraagtekens komen echter voort uit de bijzonder complexe zinsbouw. Je moet haast een graad Nederlands hebben om sommige zinnen te kunnen ontcijferen. De meeste zijn wel correct volgens de grammaticale regels, maar voor een gewone sterveling amper te volgen. En dan heb ik het nog niet eens over de zinnen die ineens uit de lucht vallen en weinig te maken lijken te hebben met hetgeen je net ervoor leest.

Ook de structuur is af en toe niet heel slim. Zo spreekt het boek op een bepaald punt over BHAG, zonder dit toe te lichten. Pas ettelijke tientallen pagina’s later komt er ineens een term als Big Hairy Audacious Goals bovendrijven. En zelfs dan is de toelichting uitermate beperkt. Het lijkt erop dat Jonker en de zijnen deze term (in mijn ogen onterecht) als algemeen bekend veronderstellen. Want met de snelle uitleg die het boek biedt (meer een vertaling) heb je de essentie van BHAG absoluut niet te pakken.

En zo zijn er meer punten waar het lijkt dat dit boek echt voor de incrowd is geschreven. Maar ja, aangezien betoogt wordt dat er momenteel 250.000 duurzame zielen in Nederland zijn en we er 10x zoveel nodig hebben, kan ik me niet voorstellen dat dát de bedoeling was.

Inhoudelijk heeft het boek veel te bieden; vooral het tweede deel, waarin het je de vragen biedt die je moet beantwoorden voor je eigen initiatief zal velen interesseren. Alleen houdt de Hoge, onneembare muur van linguistische complexen de Idealist grotendeels buiten de deur. Zonde.

Waardering: 6/10


Lees “Nieuwe Business Modellen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.