Netwerken, zo eenvoudig is het (niet) Rob van Eeden

Rob van EedenTitel: Netwerken, zo eenvoudig is het (niet)
Auteur: Rob van Eeden
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789049100483

Netwerken. Als je een beetje carriére wilt maken ontkom je er niet aan. Borrels aflopen, handjes schudden, en glimlachen. Contacten leggen en onderhouden. Zware arbeid. Een titel als “Netwerken, zo eenvoudig is het (niet)” trekt dan ook meteen mijn aandacht. Ik wordt geacht te netwerken, maar heb geen zin om te doen wat me ooit in een workshop is verteld: hou van iedereen die je spreekt een “file” bij. Alsof alle mensen in je eigen kaartenbak horen. Walgelijk. Rob van Eeden belooft op de achterflap in te gaan op de vraag waarom netwerken zo moeilijk is.

Hij trapt af met een stelling die er in het kort op neerkomt dat we allemaal niet zo moeilijk moeten doen, maar ons gewoon als mensen moeten gedragen. Mensen die interesse in elkaar hebben en elkaar willen helpen. Op zich kun je met die stelling het boek samenvatten. Borrelbabbelen, netwerken voor zzp-ers, virtueel netwerken (linkedin), het komt allemaal aan bod, maar bij alles blijft de menselijke factor terugkomen.

Hier en daar trapt Van Eeden (in mijn gedachten met groot genoegen) een paar heerlijke open deuren in. Sommige hoofdstukken hebben ook niet veel om het lijf. Sterker nog, de schrijfstijl lijkt sterk op de stijl die je online op blogs nogal eens tegen komt. Overigens past Van Eeden zijn eigen regels ruimschoots toe, want hij geeft anderen een stukje publiciteit. Iets waarvoor die anderen ongetwijfeld wel blij zijn.

Weinig revolutionairs dus in dit boekje, meer een aantal tips van het niveau “dat wist ik al lang”. Maar de vervolgvraag is dan wel: “Als je het al weet, waarom doe je het dan niet”. Tja. Een goede reminder dus.


“Netwerken, zo eenvoudig is het (niet)” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.