Napoleon Hill’s Sleutels tot Positief Denken – Michael J. Ritt Jr.

Titel: Napoleon Hill’s Sleutels tot Positief Denken
Auteur: Michael J. Ritt Jr.
Uitgever: Succesboeken
ISBN: 9789079872121

Napoleon Hill is uitermate succesvol geworden door mensen te vertellen hoe ze succesvol kunnen worden. Michael J. Ritt Jr. (een mij volstrekt onbekende naam) heeft goed geluisterd en hoopt nu succes te bereiken met een boek met daarin de lessen van de leraar die zo succesvol was in het vertellen hoe je succesvol kunt worden. De titel: ” Napoleon Hill’s Sleutels tot Positief Denken, 10 stappen naar gezondheid, welvaart en succes”.

Wat mij betreft is het jammer dat hij zijn succes wil bereiken door zo schaamteloos mee te liften op de naam van een man die al meer dan 30 jaar geleden overleden is. De naam van Napoleon Hill staat prominent op de kaft, waardoor de lezer zou kunnen denken dat hij de auteur is. Dit is echter niet het geval. Michael J. Ritt Jr. maakt wél héél veel gebruik van diens ideeën.

Ritt somt een tiental stappen op, die moeten leiden tot uiteindelijk succes:Â

1) Neem bezit van je eigen gedachten
2) Denk aan de dingen die je wilt, niet aan wat je níet wilt
3) Leef de Gulden Regel
4) Verwijder negatieve gedachten door zelfonderzoek
5) Wees vrolijk en maak anderen vrolijk
6) Wees verdraagzaam
7) Geef jezelf positieve suggesties
8) Gebruik de kracht van het gebed (niet per sé in de religieuze zin van het woord, overigens)
9) Stel doelen
10) Studeer, denk en plan dagelijks

Lessen die eigenlijk niet zo enorm wereldschokkend zijn. Je krijgt als lezer echter niet alleen een betoog te verwerken, maar ook een aantal vragen en opdrachtjes. En verrassend genoeg: toen ik de opdrachten ging doen, werd het leven ineens een stuk leuker. Ik ben er nog niet helemaal uit of het toeval was dat het ineens meezat, of dat de positieve beleving hem echt in een lichte verandering van mijn interpretatie van dingen voortkwam, maar het is wel een typische gewaarwording.

Ritt speelt in het boek zelf een bescheiden rol, hetgeen je doet afvragen of de man zelf wel een filosofie heeft. Napoleon Hill, maar ook Clement W. Stone (die ik al eerder tegenkwam met het boek “Succes door een positieve instelling” ) komen veelvuldig aan het woord en soms duren citaten enkele pagina’s achter elkaar.

Het boek voelt dan ook een beetje als een uittreksel, waarbij een student enthousiast gebruik gemaakt heeft van bestaand materiaal, dit heeft samengevoegd en er hier en daar wat bijgeschreven heeft om het een lopend geheel te maken. Is dit slecht? Niet per se. Uitreksels kunnen, mits goed opgebouwd, uitermate waardevol zijn. Wat mij betreft is “Napoleon Hill’s Sleutels tot Positief Denken” een prima uittreksel, waar je zeker waardevolle info uit kunt halen.


Lees “Napoleon Hill’s Sleutels tot Positief Denken” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.