Victor Mastboom e.a. – Koning van de Koffieautomaat

Titel: Koning van de Koffieautomaat
Auteur: Victor Mastboom, Michiel Peereboom, Pieter Jouke
Uitgeverij: Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN:978-90-468-0437-7
Taal: Nederlands

Koning van de Koffieautomaat wordt omschreven als een zelfhulp-doe-cursustraining die je moet helpen om de held te worden op de werkplek. Het zou je carriére in de lift moeten helpen. U leert hoe u zich kunt redden uit de standaardwerksituaties dankzij spitsvondigheid, gevatte opmerkingen en een AK-47.

Het boek werd door uitgeverij Nieuw Amsterdam aangeprezen als een leuk boek, dat enigszins parodieert op de vele zelfhulpboeken. De parodie is duidelijk herkenbaar, aangezien elk hoofdstuk begint met “leerdoelen”, het een nog onzinniger dan het andere, en elk hoofdstuk eindigt met “U kunt nu” en “U begrijpt nu”.

Ja, een echt cursusboek dus. Maar de overeenkomsten met serieuzere hulpboeken stoppen hier wel zo een beetje mee. Of het moet zijn dat je van dit boek ongeveer evenveel leert als van de meeste zelfhulpboeken: niets.

De humor die in het boek wordt gehanteerd is van een niveau waar je ofwel van moet houden, ofwel voor onder invloed moet zijn. Droog, gortdroog en superflauw. Valt er dan helemaal niets te lachen? Toch wel, maar dat komt voornamelijk doordat er zoveel geintjes per bladzijde zijn opgenomen dat er altijd wel per ongeluk een goede grap tussen zit.

Maar door de vele herhalingen (overigens volgens de auteur hét middel om zelfs iets dat niet leuk is grappig te maken), wordt het boek helaas enorm voorspelbaar, hetgeen haaks staat op de eigen claim dat humor ontstaat door spanning op te bouwen en goed getimed te doen ontladen.

Gezien de vele quotes door BNN-medewerkers komt het vermoeden op dat dit boek zich vooral op de BNN-doelgroep richt, een doelgroep waar ik al geruime tijd niet meer toe behoor. Voor deze doelgroep zal het boek mogelijk hilarisch zijn, voor mij was het -helaas- vooral erg onleuk.

 


Koning van de Koffieautomaat zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.