Kantoorgeheimen – Linda en Carla van der Wal

Titel: Kantoorgeheimen, zo krijg je invloed ls je geen carrièretijger of kantoorpoliticus bent
Auteur: Linda en Carla van der Wal
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 978 94 005 0452 3

Elk bedrijf heeft ze; kantoorgeheimen. En dan hebben we het niet over de roddels over de financieel directeur en zijn discutabele declaratiegedrag, of over de geheime relatie tussen de kantinedame en de PR-medewerker. Nee, het gaat over de drie soorten medewerker die een onzichtbare maar essentiële bijdrage leven. Denk aan de vernieuwer, die ziet waar ruimte voor verbetering zit. Of de verbinder, die de smeerolie in de organisatie vormt, die zorgt voor een cultuur van samenwerking, waardoor iedereen beter presteert. En de harde werker, iemand zoals mijn oud-collega die meestal in zijn eentje in de kamer zit, hard werkend aan een complex probleem wat verder niemand begrijpt. Hij is degene die de écht moeilijk zaken oplost. Alleen ziet, behalve zijn directe omgeving, niemand dat.

Deze Kantoorgeheimen zijn de helden in het boek, waarin Linda en Carla van der Wal hen de basale vaardigheden van zelf-profilering aanleren. Hierbij worden de Kantoorgeheimen vergeleken met die andere types, de Bokito’s en de Kantoorpolitici. De Kantoorgeheimen dragen veel bij zonder per sé goed zichtbaar te zijn, de Bokito’s en Kantoorpolitici zijn vooral goed zichtbaar, zonder per sé ook een echte bijdrage te leveren.

Het gaat er niet om dat de Kantoorgeheimen zichzelf veranderen, want ze hebben hun eigen kwaliteiten en sterktes. Wel kunnen ze van de strategiën van de Bokito’s en Kantoorpolitici leren en voor zichzelf bepaalde trucjes afkijken waardoor ze hun prestaties beter zichtbaar kunnen maken. Hierdoor zal de waardering stijgen en maak je nog kans op promotie ook!

De technieken die in “Kantoorgeheimen” worden aangeleerd zijn op zichzelf niet heel revolutionair. Maar dat is ook niet nodig. Want de onzichtbaren voor wie dit boek bestemd is hebben juist het meeste baat bij de relatief eenvoudige tactieken. Want waarom bovenin de boom klimmen, als er nog wat laaghangend fruit is?

Kantoorgeheimen” is makkelijk leesbaar, voorzien van herkenbare voordelen en heeft nog een extraatje in petto voor de gemotiveerde lezer; een online cursus.

Zelf vrees ik dat ik weinig nieuws uit dit boek heb gehaald. Maar ja, dat is mijn eigen schuld; moet ik ook maar niet zo veel lezen.

Waardering: 7/10


Lees “Kantoorgeheimen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *