Kan jouw droom werkelijkheid worden? – John C. Maxwell

Titel: Kan jouw droom werkelijkheid worden?
Auteur: John C. Maxwell
Uitgeverij: Succesboeken.nl
ISBN: 9789077805046

Het nieuwste boek dat ik binnenkreeg via Succesboeken is het boek van John C. Maxwell “Kan jouw droom werkelijkheid worden”. Dit boek gaat, jawel, over het realiseren van dromen. En hoewel het een typisch Amerikaans guru-boek is (vol met quotes van allerlei “groten der aarde” en mindere goden) blijkt dit boek een zekere mate van realisme te bevatten.

In dit boek geen “Tjakka”, geen “Willen is kunnen”, maar een tiental stappen die je moeten helpen je dromen te realiseren. De eerste stap is er een die je in niet veel van dit soort boeken tegenkomt: vraag je af “Is mijn droom werkelijk mijn droom”. In dit hoofdstuk wordt je aangemoedigd om eens diep na te denken waarom je je droom als zodanig ziet. Is het werkelijk JOUW droom, of is het de droom van een ander die je bewust of onbewust hebt overgenomen? Een uitermate goede vraag, want het voorkomt dat wanneer je bovenaan de ladder uitkomt tot de ontdekking komt dat deze tegen de verkeerde muur stond.

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken, die elk een vraag beantwoorden:

– Wat is jouw droom
– Is mijn droom werkelijk MIJN droom?
– Zie ik mijn droom duidelijk?
– Wat ligt er binnen mijn macht om mijn droom te realiseren
– Ben ik gedreven bij het volgen van mijn droom
– Heb ik een strategie om mijn droom te verwezelijken?
– Ben ik bereid om de prijs voor mijn droom te betalen?
– Kom ik al dichter bij mijn droom?
– Geeft het ijveren voor mijn droom voldoening?
– Komt mijn droom anderen ten goede?

Allemaal goede vragen. Opvallend is de recentheid van dit boek. Veel soortgelijke boeken putten uit de verhalen van lang geleden (Henry Ford, Edison, de Founding Fathers e.d). Deze voorbeelden komen in “Kunnen jouw dromen werkelijkheid worden” natuurlijk ook voor, maar hij gebruikt ook veel recentere voorbeelden, sommige voorbeelden stammen uit 2008, een stuk recenter dus dan veel andere standaardvoorbeelden.

Natuurlijk staat het boek vol van de verhalen van succesvolle mensen die vertellen over het bereiken van hun droom, maar John C. Maxwell heeft duidelijk een andere, meer reflexieve, benadering van het begrip Droom. Zo stelt hij dat je je goed moet afvragen of je droom de prijs, de offers, wel waard is. Daarnaast benadrukt hij het belang van hulp van anderen bij het realiseren van je droom, of deze nu groot of klein is. Hij betoogt dat je een droom moet hebben, kiezen, die haalbaar is, maar voldoende uitdagend, waarbij de weg naar de droom eigenlijk belangrijker is dan het doel. Zodat je, zelfs als je het einddoel niet haalt, toch kunt terugkijken op een mooie reis.

Een inspirerend boek, dat niet doorschiet in het overmatig positieve van veel andere Amerikaanse zelfhulpboeken. Zelfs de duidelijk Christelijke signatuur van de auteur (die regelmatig verwijst naar zijn eigen droom om een invloedrijke kerk op te bouwen) is niet zo storend als deze bij andere schrijvers kan zijn.

Een boek dat ik nu in een week doorgenomen heb voor deze recensie, maar wat hierna bij mij op mijn nachtkastje komt te liggen om het een stuk langzamer door te werken.


Lees “Kan jouw droom werkelijkheid worden” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.