How to live wow?! – Sietse Bakker

Titel: How to live wow!?
Auteur:
Sietse Bakker
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9956 1

Leid jij al het leven van je dromen?
Doe jij alleen dat wat je wilt doen en ben je succesvol? Voor degene die op deze vragen graag ‘ja’ willen antwoorden is er “How to live wow!?”

Het boek richt zich op jonge mensen die succesvol willen zijn en zelf hun leven willen inrichten. Het boek is in drie hoofdstukken gedeeld. Hoofdstuk 1 richt zich op de vraag wat succes is en waarom je niet op school leert hoe je succesvol kunt worden. Dit deel van het boek kun je als inleiding beschouwen dat al een beetje uitlegt hoe je begint met je leven veranderen. Het belangrijkste daarbij is je gedachtegang en je gewoontes veranderen.

Hoofdstuk 2 is het praktijkgedeelte. Je vindt hier volop tips hoe jij je leven anders kan aanpakken. Het boek helpt je om de gestelde vragen ook in de praktijk te brengen, doordat er pagina’s zijn die je zelf ook echt kan invullen. Zo is er een 101-lijst, of Bucket List, die je zelf kunt invullen met dingen die je ooit nog wil doen. Die lijst kan je helpen de dingen erop ook daadwerkelijk te doen. In het derde gedeelte roept Bakker op om niet alleen je eigen leven te veranderen, maar ook de wereld.

“How to live wow!?” deed me al vrij gauw aan The Secret denken van Rhonda Byrne. Dit werd nog eens versterkt toen The Secret en de daarin beschreven Law of Attraction genoemd werden. “How to live wow!?” vond ik echter een stuk minder zweverig dan The Secret en daarmee ook toegankelijker.

Een ander verschil is dat het bij Bakker om jezelf draait. Je kunt volgens hem zelf veel bepalen en je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. In het boek wordt bij zoveel mogelijk verschillende dingen uitgelegd hoe jij zelf je leven kunt veranderen. Dat je je leven echter niet in korte tijd kunt omgooien, lijkt Bakker ook in te zien en er worden daarom ook genoeg kleine punten genoemd die je kunt veranderen. De opdrachten in het boek kunnen je helpen, bij de grote én kleine dingen. Zo zijn er vragen als: wat eet je ’s ochtends en wat zou je eigenlijk het liefste eten?

Het eind van elk hoofdstuk is voorzien van een korte samenvatting, waarin zoveel mogelijk van de punten uit het hoofdstuk nog eens behandeld worden. Dat kan handig zijn als je nog even een extra steuntje in de rug wil bij het veranderen van je leven.
Wat ik erg jammer vind aan het boek is dat er zo ontzettend veel verschillende punten behandeld worden. Bij sommige punten had ik wel een uitgebreidere uitleg verwacht. Wel zijn er een aantal verwijzingen naar andere boeken voor meer verdieping, zoals bijvoorbeeld naar The Secret, als je meer wilt lezen over the Law of Attraction.

Ook het derde hoofdstuk vond ik een tegenvaller en niet zo goed bij het boek passen. De verwachting werd gewekt dat erin uitgelegd zou worden hoe je zelf kunt bijdragen aan de wereld, maar het grootste gedeelte was een sombere schets van hoe de wereld er nu voor staat. Al met al is het een interessant boek en op sommige punten is het zeker een eye-opener. Het leven leiden zoals ik dat zelf wil, lijkt opeens een stukje dichterbij en haalbaarder dan ik had gedacht.

Waardering: 7/10


Lees “How to live wow?!” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.