Hoe LinkedIN nu ECHT gebruiken – Jan Vermeiren

Titel: Hoe LinkedIN nu ECHT gebruiken
Auteur:
Jan Vermeiren
Uitgever:

ISBN:
9789081188609

LinkedIN is booming. Met de toegenomen druk op de arbeidsmarkt beginnen steeds meer mensen te netwerken in een poging om zichzelf te redden als ook bij hen ontslagen vallen. Jan Vermeiren maakt dankbaar gebruik van deze nieuwe groeistuip van LinkedIn, dat over het vorige kwartaal een groei meldt van 60%.

Jan Vermeiren werkt als “Networking Coach”, en leert mensen in die hoedanigheid hoe je nu eigenlijk moet netwerken. Dit komt in het boek duidelijk naar voren. Sterker nog, dit boek komt over als een middel om zichzelf als expert te profileren (één van de tips die hij geeft, maar die ook in het boek “Calimero Marketing” genoemd wordt). De titel “Hoe LinkedIN nu ECHT gebruiken” suggereert dat dit boek bedoelt is voor mensen die reeds op deze netwerksite actief zijn, maar op zoek zijn naar expert-tips. Deze suggestie wordt helaas niet waargemaakt. Dit boek is voornamelijk een handleiding voor absolute beginners, en zelfs voor hen is het niet allemaal nuttig.

Van de ongeveer 220 pagina’s zijn de eerste 12 pagina’s volledig volgedrukt met quotes van mensen die allemaal zeggen hoe geweldig dit boek is. Ongetwijfeld allemaal mensen die Vermeiren als netwerkcontacten heeft en van wie hij nog wat tegoed heeft. 12 Pagina’s borstklopperij, nog voordat er ook maar enig woord op papier staat is, wat mij betreft, een beetje “too much”.

Daarna 27 pagina’s over het belang van netwerken, waarin een aantal zinnige dingen worden herhaald, maar die voor de meeste mensen niet zo schokkend (zouden moeten) zijn. Hierop volgt een 20 pagina lange introductie in de functionaliteiten van LinkedIN. Samen met de twee volgende hoofdstukken die in het volgende hoofdstuk volgt, levert dit het hart van het boek op: 60 pagina’s (op 220) informatie waarin nuttige tips staan. Deze hoofdstukken zijn waardevol, maar in omvang een beetje karig, wanneer je het afzet tegen het totaal aantal pagina’s.

Ronduit belachelijk vind ik het onderdeel “Geavanceerde strategiën”. Vermeiren belooft strategieën om klanten, werknemers, een baan, leveranciers of partners, expertise te vinden en strategieën voor mensen die lid zijn van netwerkclubs, of Group Manager. Hoewel de strategiën op zich zinnig zijn, is de vorm waarin dit gegoten is nogal slecht. In de zestig (!) pagina’s die Vermeiren heeft uitgetrokken voor de strategieën maakt hij rijkelijk gebruik van copy-paste, waardoor je de inhoud van dit hoofdstuk makkelijk kun terugbrengen tot 8 pagina’s, zonder enig informatieverlies.

Kortom: hoewel het boek zeker nuttige tips kan opleveren, lijkt het erop dat Vermeiren het voornamelijk heeft gemaakt om zichzelf te promoten en hierbij tot de conclusie kwam dat hij pagina’s moest volkrijgen. Voor iemand die nog nooit iets met netwerken heeft gedaan een aanrader, voor de rest raad ik aan om gewoon de helpfunctie van LinkedIN zelf te gebruiken.


“Hoe LinkedIN nu ECHT gebruiken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.