Hitmakers – Derek Thompson

Titel: Hitmakers, populariteit in een tijd vol afleiding
Auteur: Derek Thompson
Uitgever: Scriptum Books
ISBN: 978 94 631 9091 6

“Slaap kindje, slaap. Daar buiten loopt een schaap.” Goede kans dat je niet alleen de tekst verder kent, maar ook de melodie van dit slaapliedje kent. Eeuwen geleden maakte een componist een slaapliedje als cadeautje voor een vrouw waar hij verliefd op was. Ook deze “lullaby” is wereldberoemd. Maar waarom nu net deze slaapliedjes? Waarom geen andere? Wat maakt een hit een hit? En waarom? En…is het mogelijk te leren hoe je de volgende hit maakt? Over die vragen gaat het verrassend toegankelijke boek “Hitmakers, populariteit in een tijd vol afleiding” van Derek Thompson.

Maya en hits

Volgens Thompson hebben hits eigenlijk allemaal een paar dingen gemeen, waardoor ze het publiek massaal prikkelen. Al die regels zijn op één of andere manier terug te leiden naar MAYA – Most Advanced, Yet appropriate. Mensen zijn gewoontedieren, die graag terugkeren naar het vertrouwde. Tegelijkertijd willen we geprikkeld worden en nieuwe dingen ontdekken. Dus wil een nieuw boek, schilderij, of liedje aanslaan bij het grote publiek, dan moet het die ideale mix zien te vinden tussen innovatie en vertrouwdheid.

Dat slaapliedje, bijvoorbeeld, was gebaseerd op eeuwenoude volksdeuntjes. Hierdoor kon de luisteraar zich in een vertrouwde omgeving voelen. Maar door de nieuwe context was het toch prikkelend.

Een nieuwe blik op het bekende

Door “Hitmakers” ga je de wereld ineens anders bekijken. Ineens snap ik waarom de bioscopen de laatste tijd alleen maar (in mijn ogen) dezelfde rotzooi produceren: de massa is er dol op. Dus krijg je veel variaties op een thema. Tot het moment dat men erop is uitgekeken en iemand komt met iets geheel nieuws – mits er vertrouwde elementen in zitten.

Ineens snap ik het concept van “social proof” en begrijp ik waarom er websites zijn die me willen betalen om comments achter te laten. Www.lekkerlezen.net heeft helaas dat soort budgetten niet, dus moeten we het van spontante comments hebben (hint, hint). En ineens snap ik ook waarom mijn geniale (al zeg ik het zelf) ideeën op de werkvloer niet geïmplementeerd worden, terwijl men met het grootste enthousiasme aan de voor-de-hand-liggende-maar-veel-minder-effectieve veranderingen begint.

Dit boek heeft indruk gemaakt, terwijl het geen enorme schokkende inzichten geeft. Daarmee is het zelf ook een mix van vertrouwdheid en nieuwigheid. Dus goede kans dat dit onder de doelgroep een hit wordt.

Bij mij krijgt het in ieder geval een prominente plek in de boekenkast, zodat ik er regelmatig aan herinnerd wordt iets bewuster te handelen.

Waardering: 8/10


Lees “Hitmakers, populariteit in een tijd vol afleiding” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.