Het Cashflow Kwadrant – Robert T. Kiyosaki

Titel: Het Cashflow Kwadrant
Auteur: Robert T. Kiyosaki
Uitgeverij:
Succesboeken.nl
ISBN:
978 90 79872 06 0

Cashflow Kwadrant werd door de uitgever met groot enthousiasme aangekondigd. Geschreven door een Amerikaanse Japanner, die in Amerika erg bekend schijnt te zijn. Een eerder boek van deze Robert Kiyosaki is, aldus de uitgever, al 9 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het boek zou een enorme impact hebben.

Die uitdaging durfde ik wel aan. De ondertitel “Rijke pa’s gids naar financiële vrijheid” geeft al aan waar het over gaat: het verkrijgen van rijkdom.

Ik begin te lezen in een boek dat vlot is geschreven, vol van anekdotes die “The American Dream” illustreren. Kiyosaki legt uit dat er vier soorten mensen zijn: employees, solo-ondernemers, bedrijfseigenaren en investeerders. Zonder een waarde-oordeel te vellen beschrijft hij de vier mensensoorten. Hierbij is hij respectvol genoeg om je de vrijheid te geven om zelf je favoriete kwadrant te kiezen. Toch is wel duidelijk waar zijn voorkeur naar uitgaat: de kwadranten van bedrijfseigenaar en investeerder.

Hij onderbouwt deze voorkeur met een verzameling anekdotes, uit zijn eigen jeugd, alsmede verhalen van anderen. Hij legt ook uit waarom de andere kwadranten voor hem niet voldoen. Zijn betoog is boeiend, maar niet altijd 100% correct. Zo stelt hij dat je “eigen huis” eigenlijk van de bank is. Dit is strikt genomen absoluut niet waar, ondanks de vaak hoge hypotheken. Maar, voor de uiteindelijke conclusie van zijn betoog zijn deze foutjes niet relevant, want in de praktijk komt het resultaat op hetzelfde neer.

Daarnaast vermoed ik dat dit boek zich schuldig maakt aan de “survivor bias”: alleen die welken het hebben overleefd kunnen aan het woord komen. Mensen die gefaald zijn, die hoor je niet. Het zou zo kunnen dat voor elk succesverhaal met de methode van Kiyosaki honderden anderen enorm onderuit zijn gegaan. Maar ook deze bias is eigenlijk niet zo relevant.

Het boek is geen handleiding “Hoe word ik rijk”, maar een deur naar een nieuwe denkstijl. Een verrijking van je eigen intellectuele wereld. Je kunt het met Kiyosaki eens zijn, je kunt het met hem oneens zijn, maar voor iedereen bevat dit boek wel enkele eye-openers, doordenkertjes en wijze lessen.

Het enige wat mij af en toe écht stoorde was de gewoonte om terug te verwijzen naar zijn eerdere boek “Rijke pa, arme pa”. De anekdotes uit “Het Cashflow Kwadrant” geven al een hint van wat er in het eerste boek zoal staat, maar “Cashflow Kwadrant” is duidelijke een opvolger van “Rijke pa, arme pa”.

Hopelijk is de uitgever bereid om dat boek ook te laten recenseren.


“Cashflow kwadrant” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.