Heel veel geld – Sam Wilkin

Titel: Heel veel geld, de 7 meest succesvolle verdienmodellen van de afgelopen 2000 jaar
Auteur: Sam Wilkin
Uitgever: Maven Publishing
ISBN: 978 94 918 4562 8

Er valt een envelop in de brievenbus. Goedgevuld, met een waarschuwingssticker: “Deze envelop bevat heel veel geld”. Vol opwinding maak ik hem open en inderdaad, het boek “Heel veel geld” van Sam Wilkin schuift eruit.

In dit boek vertelt Wilkin hoe de grootste fortuinen ooit bij elkaar geschraapt zijn. Van de oude Romeinen die al rovend schatrijk werden, de Robber Barons als Vanderbilt, Carnegie en Rockefeller naar de modernere stinkend rijken. Natuurlijk komt Bil Gates naar voren, maar ook een Indiër met een onuitspreekbare naam die de concurrentiewetten uit zijn land mooi in zijn voordeel wist te buigen. Wat de Russische oligarchen trouwens ook mooi doen.

De grote gemene deler: de echte rijke stinkerds zijn geen softies. Ze zijn keihard in het uitschakelen van de concurrent, doen niets illegaals omdat ze zelf een stevige hand hebben in de wetgeving (of de mazen feilloos weten te vinden) en bemoeien zich op het juiste moment met de juiste sector.

Stiekem had ik gehoopt het een en ander te leren dat ik kon gebruiken om mijn eigen financiële positie wat te verbeteren. Maar als het boek me niet al overtuigde, dient het laatste hoofdstuk me de nekslag toe. Want wat je zeker moet zijn om schathemeltjerijk te worden is genadeloos. Denk aan de financiële crisis, waar sommige individuen wel degelijk garen bij spinden. Zij gaan ervan door met de hoofdprijs, de kosten afwentelend op de belastingbetaler.

Keihard dus. Helaas, dat ben ik niet. Ik ben te soft om schandalige rijkdom te vergaren.

Maar gelukkig word ik met elk boek dat ik lees weer een klein beetje verrijkt. Al is het maar doordat Wilkins een onderwerp dat op zich gortdroog zou kunnen uitpakken levendig en met een subtiele (soms iets minder subtiel) humor weet te brengen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Heel veel geld” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *