Gaat niet bestaat niet – Richard Branson

Titel: Gaat niet bestaat niet
Auteur: Richard Branson
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5409 8

Richard Branson, grote baas van Virgin, is een van de meest succesvolle ondernemers ter wereld. Dit ondanks, of waarschijnlijker, dankzij zijn ietwat excentrieke gedrag. Want waar je op business schools leert om te kijken naar kerncompetenties van je bedrijf, om vervolgens op basis hiervan voorzichting nieuwe, gerelateerde producten te introduceren, doet Branson er niet moeilijk over om zijn Virgin platenimperium uit te breiden met een vliegtuigmaatschappij (daarbij reus BA aanvallend), of een cola-merk.

“Screw it, let’s do it”, is zo een beetje het motto van Branson die op de een of andere manier overal mee weg komt. Opvallend is ook dat hij zeer veel beslissingen neemt die bergen met geld kosten en zo een beetje elk ander bedrijf failliet hadden laten gaan. Niet bij Branson.

Hoe doet hij dit? Hoe krijgt hij het voor elkaar om zo een persoonlijkheids-mythe op te bouwen waardoor hij zo een beetje overal succesvol in is.

Het boek “Gaat niet bestaat niet” geeft een klein inzicht in de Branson methode van het zakendoen. Een klein inzicht, want hoewel de 250 pagina’s vol staan van voorbeelden, uitleg en toelichting, blijft duidelijk dat dit boek meer inspiratie is dan een “how-to”. Gelukkig maar, want het gemiddelde “How-to” boek is nogal doorzichtig. En “Gaat niet bestaat niet” is bijna een jongensboek. Branson, de grote belhamel, heeft zin om iets te doen, en doet het vervolgens, zonder te luisteren naar de conventies en naar “wat hoort”. Hij werkt hierbij keihard en omringt zich met de juiste mensen, waardoor hij inderdaad uitermate succesvol is.

Ik denk dat iedereen wel wat goede lessen uit dit boek kan trekken. Maar er is nog iets meer nodig willen we allemaal even succesvol worden als Branson.


Lees “Gaat niet bestaat niet” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.