Ga hosselen – Jeanine Schreurs

Titel: Ga hosselen
Auteur: Jeanine Schreurs
Uitgever: Haystack
ISBN: 978 94 612 6172 4

In een tijdvak dat sociale rechten verkruimelen en werknemersbescherming onder druk staat weet ik niet zo goed wat ik van een boek als “Ga Hosselen” moet vinden. Jeanine Schreurs betoogt hierin dat iedereen moet gaan hosselen: telkens met andere klusjes, soms tegelijk, je geld bij elkaar verdienen. Want die baan voor het leven hoef je niet meer te verwachten.

Dat ze daarmee juist de trend naar minder rechten versterkt, daarover geen woord. Dat hosselen niet voor iedereen is, daarover een heel beperkt woord. En dat dit feitelijk een terugkeer naar het tijdperk van voor de vakbonden betekent, daarover is ze alleen maar positief. In de ogen van Schreurs is de oorspronkelijke freelancer, een ridder die zijn wapen verhuurde aan de hoogstbiedende, een lichtend voorbeeld. En ook de dagloner van eeuwen terug ziet ze als goed voorbeeld.

Dat diezelfde freelancer bij gebrek aan werk af en toe aan het plunderen sloeg, ach. Dat die dagloner zijn gezien niet fatsoenlijk kon voeden, boeien. Daarover hoor je Schreurs niet. Nee, in haar wereld is het allemaal vrijheid, blijheid. Weg met die baan, ga hosselen.

Je merkt, ik sta nogal sceptisch tegenover de ideeën van Schreurs, die ik eerlijk gezegd ronduit naief vind. Ja, iedereen heeft sociaal en emotioneel kapitaal. En ja, daar kun je leuke dingen mee doen. Maar om daar nou je hele bestaan aan op te hangen. En als je een gezin hebt… nee…

Schreurs beweegt zich al vijftien jaar in een bepaald wereldje, waardoor ze een wat aparte kijk op de samenleving heeft ontwikkeld. En daarvoor zat ze in de managementconsultancy, ook een wereld op zich.

Maar dat de wereld niet zo perfect is als zij wil doen voorkomen, dat lijkt haar te ontgaan.

Waardering: 5/10


Lees “Ga Hosselen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *