Effectieve Hulpmiddelen Bij Overbelasting

Titel: Effectieve Hulpmiddelen Bij Overbelasting, 34 breinstillers voor dagelijkse grip
Auteur: Frits Gubbels
Uitgever: Bullseye Publishing
ISBN: 978 94 919 2045 5

Als je mij vraagt hoe het met me gaat, is de kans groot dat het antwoord is dat ik het enorm druk heb. Of misschien geef ik wel geen antwoord, omdat ik het zo enorm druk heb. Een titel als “Effectieve Hulp bij Overbelasting” spreekt me dan ook direct aan. Gaat dit de oplossing voor mijn problemen geven?

Frits Gubbels is trainer en coach. Hij richt zich daarbij vooral op persoonlijke effectiviteit. In de loop der jaren heeft hij met een groot aantal modellen leren werken. 34, om precies te zijn. Hij noemt dit “Breinstillers“. Deze 34 modellen heeft hij opgesplitst in een drietal groepen: gedrag, doelgerichtheid en doelmatigheid, en tenslotte communicatie. Elk van de modellen krijgt een korte toelichting, die soms voorzien is van een vorbeeld.

De lengte van de uitleg varieert van 3 pagina’s (Gelukscompetenties, of de “Aspecten van een boodschap”) tot 6 (LSD, Luisteren-Samenvatten-Doorvragen).

Dat zegt natuurlijk wel iets over de diepgang van dit boek. Die is nagenoeg afwezig. Ik lees in dit boek ook verrekte weinig nieuwe dingen. Het Eisenhowerschema (onderscheid belangrijk/urgent) is al ruim een halve eeuw oud, om maar een dwarsstraat te noemen.

Het zijn allemaal, alle 34, modellen die zeker een waarde hebben. Maar geen van allen hebben ze datgene wat nodig is om je in de dagelijkse praktijk echt staande te houden. Zelfs al zou je ze allemaal hanteren, dan nog is de ontspanning ver te zoeken. Alleen het kiezen van welk model je op welk moment gebruikt zou al een dagtaak zijn.

Geen redding

“Effectieve Hulpmiddelen Bij Overbelasting” is dus niet het boek dat jou gaat redden van overbelasting. Het is meer een boek dat het goed gaat doen onder coaches en trainers. Als naslagwerk voor in de kast, om cliënten te laten zien dat ze hun vakliteratuur lezen. Voor de cliënten zelf, om af en toe even terug te bladeren. En waarschijnlijk gaat dit boek het ook heel goed doen als zakelijk/relatiegeschenk.

Meer stress

Persoonlijk moet ik zeggen dat dit boek me zelfs wat meer stress gaf. Want al deze modellen hebben iets gemeen: het zijn oorspronkelijk managementmodellen. En die hebben maar één doel: meer productiviteit leveren. De vraag of je wel productief moet zijn wordt echter niet gesteld. En juist dat is een belangrijke vraag. Immers, je kunt heel hard werken aan doelen en deze behalen, maar als de doelen je alleen maar ongelukkig maken…ben je dan slim bezig?

Effectieve Hulpmiddelen Bij Overbelasting” is een leuke samenvatting van ruim een halve eeuw management literatuur. Maar verwacht geen wonderen.

Waardering: 6,5/10


Lees “Effectieve Hulpmiddelen Bij Overbelasting” zelf!

Koop bij bol.com

Over JP

Heel eerlijk? Ik hou helemaal niet van lezen. Ik snap er niets van dat mensen in hun vrije tijd wegkruipen in een hoekje met een boek op schoot. Ik heb mijn vrije tijd hard nodig om naast mijn werk als manager in een zorginstelling een sociaal leven in stand te houden. Maar ik hou er wél van om de wereld een stuk beter te begrijpen. En non-fictie boeken zijn daarvoor, zelfs in tijden van internet, een machtig instrument. Het schrijven van recensies helpt mij mijn aandacht te focussen en om de boeken die ik lees volledig te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.