Economische detective – Tim Harford

Titel: Economische detective
Auteur: Tim Hardford
Uitgever: Business Contact
ISBN: 9789047001225

Tim Harford bespreekt in zijn boek “Economische detective” (The undercover economists) allerlei economische zaken uit het dagelijks leven. Hij begint met het verklaren van de hoge prijs van een kop koffie op het station en gaat steeds dieper op allerlei economische onderwerpen in.

In tegenstelling tot mijn vroegere leraar economie, slaagt Harford erin om zelfs de meest ingewikkelde theorieën op relatief eenvoudige wijze uit te leggen, met voorbeelden die makkelijk te begrijpen zijn. Niet alleen de kop koffie, maar ook internationale handel en voor iedereen belangrijke vragen (“Waarom kan ik geen betaalbare tweedehands auto vinden?”) komen aan de orde.

Het is fascinerend om te zien hoe Harford bij alle onderwerpen net een stapje verder denkt dan de meeste anderen zouden gaan. Toch laat hij af en toe een steek vallen. Zo laat hij een grafiek zien, waarbij per land de hoeveelheid landbouwsubsidie tegenover de hoeveelheid gebruikte kunstmest per hectare wordt afgezet. Hieruit leidt hij doodleuk af dat landbouwsubsidie tot milieuvervuiling leidt. Niet alleen is het onmogelijk iets te concluderen over iets (vervuiling) dat niet in de grafiek staat, maar de stille aanname dat boeren geen kunstmest zouden gebruiken als er geen subsidies waren is ronduit lachwekkend. Alsof een boer die MINDER geldt voor zijn spullen krijgt zal besluiten om de opbrengst per hectare te verlagen door geen kunstmest te gebruiken.

Dit soort kleine foutjes maken het boek niet slecht, maar het blijft wel zaak om kritisch te blijven lezen.


Lees “Economische detective” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.