Denk als een kampioen – Donald J. Trump

Titel: Denk als een kampioen
Auteur: Donald Trump
Uitgever: Succesboeken
ISBN: 978 90 798 7211 4

Donald Trump is inmiddels een beroemde naam. Steenrijke vastgoed-ondernemer en het gezicht van een serie als “The Apprentices”. Een uitermate succesvol man, in zijn veld, die de merknaam Trump op vele manieren te gelde weet te maken, onder meer door het schrijven van boeken.

Het boek “Denk als een kampioen” is echt zo een Amerikaans stuk werk. Veel positiviteits-goeroe gedrag, veel “just-do-it” mentaliteit. En het bevat, uiteraard, vele wijze lessen. Het boek is opgebouwd uit vele korte essays, veelal twee pagina’s per stuk, waarin hij iets verteld. De les die hij je probeert mee te geven is niet altijd bij eerste lezing duidelijk, heel soms ook niet bij tweede lezing. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon aan mij liggen. De meeste dingen die hij vertelt bevatten wel degelijk iets dat je voor jezelf kunt “meenemen”.

Jammer is wel dat de vertaler af en toe wat steken lijkt te laten vallen. Zo wordt in een les bijvoorbeeld gesproken over de dunne draad die tussen twee dingen kan hangen. Een draad die in sommige gevallen wat dikker is. Een dunne draad? Dat is niet echt een Nederlandse uitdrukking. Wat bedoelt hij hier in hemelsnaam? Wat zou daar in het Engels gestaan kunnen hebben? “A thin wire”? Hmm, nee, betekent niets. “A thin rope”? Nee, ook niet. “A thin line”? Hmm, die laatste kan wel iets beteken, dan gaat het om de dunne lijn, bijvoorbeeld tussen succes en falen En laat die uitdrukking nu wél (in deze context) iets betekenen. Een storende fout, die je helemaal uit je lees-flow trekt. Een fout die des te storender is, omdat hij eerder wél correct vertaald was. Jammer.

Maar, de inhoud van het boek slaagt. Veel wijze lessen, veel doordenkertjes. Maar soms ook een stukje dubbele moraal. Zo spreekt Trump er in het ene hoofdstuk over dat je altijd alle details moet checken, en nooit zomaar moet vertrouwen dat het goed zit, terwijl hij in het andere hoofdstuk zegt dat je een naam moet opbouwen. Een goede naam, zodat mensen je vertrouwen en niet meer alles gaan checken. Daaruit spreekt een wereldbeeld waar ik me niet echt kan vinden.

Ook is het, denk ik, zinnig, om niet alle lessen te volgen. Want als je dat doet, dan wordt je in het beste geval een tweede Trump. Maar daaraan vooraf gaat de vraag of je dat wel wilt. Trump heeft het over zijn grote successen, zoals het bouwen van een golfbaan in een gebied dat daarvoor wilde, vrije, natuurlijke natuur was. Eerlijk gezegd is dat nou niet mijn definitie van succes. Ik zou er liever een natuurreservaat van gemaakt hebben. Dus blijf kritisch, en definieer wat succes voor jou zelf betekent. Dan heb je wel wat aan de lessen, zelfs aan die over hoe hij die golfbaan erdoor kreeg.


Lees “Denk als een Kampioen” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.