Coachen doe je samen – Marc Lammers

Titel: Coachen doe je samen, Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus
Auteur: Marc Lammers
Uitgeverij: Tirion sport
ISBN: 978 90 4391 061 3

Marc Lammers is oud-bondscoach van het Nederlandse vrouwenhockeyteam. Met dit team won hij een aantal grote toernooien, waaronder het WK in 2006 en de Olympische Spelen van 2008. Na zijn “pensioen” als Bondscoach heeft hij een nieuwe carriére gevonden: spreken over Coaching. En, jawel, het schrijven van een boek hierover.

Ik ben niet zo van de “sportboeken”. Werken van mensen als Johan Cruyff komen in mijn boekenkast niet voor, maar nadat ik Lammers op een congres hoorde spreken was ik erg benieuwd naar zijn boek. Zijn verhaal was boeiend, humoristisch, inspirerend en ik was benieuwd of hij die stijl ook in het boek wist over te brengen.

Helaas is het niet mogelijk om elke kwinkslag, knipoog en intonatie naar papier te vertalen, maar toch heeft hij met “Coachen doe je samen” een erg inspirerend boek weten neer te zetten. Dit komt niet in de laatste plaats doordat Marc de zelfkritiek niet schuwt. Hij legt feilloos zijn vinger op de pijnlijke plek wanneer hij zijn eigen functioneren beoordeeld en durft er rond voor uit te komen dat hij fouten gemaakt heeft. Door deze openheid wordt de lezer bij zijn verhaal getrokken en ga je als vanzelf de vertaalslag naar je eigen situatie maken. Want daarin ligt natuurlijk de waarde van een boek zoals dit. Het is geen sportboek, het is een metafoor. Door te spreken over zoiets “onschuldigs” als sport, kun je open staan voor de lessen. Marc Lammers vertelt niet hoe “het hoort”, maar vertelt hoe hij de dingen ziet, waarna je zelf je conclusies trekt.

Een goed voorbeeld van een les van Lammers is zijn verhaal over Sylvia Karres en haar moeite met de backhand kwam tijdens de mondelinge presentatie al aan bod, maar ook bij nalezing blijft het indrukwekkend. Sylvia was niet goed in de backhand, dus daar trainde ze in. Hierdoor werd het team geprogrammeerd om haar op de backhand aan te spelen. Maar doordat ze hier niet goed in was lukte het niet, en raakte zowel zij als het team in een negatieve spiraal. Toen Lammers de focus op haar sterke punten legde, werd ze echter beter en beter, waardoor ze in een flow kwam, die er uiteindelijk toe leidde dat ze ook de backhand kon verbeteren. Dit verhaal is ook typisch voor de eerdere “hand-in-eigen-boezem”-benadering. Lammers praat niet over de zwakte van Sylvia Karres, maar puur over zijn eigen fout: namelijk het blijven drillen op het zwakke punt, in plaats van het versterken van haar kracht.

“Coachen doe je samen” is een boek dat ik graag aan een paar managers van bedrijven waar ik een tijdje gewerkt heb zou hebben gegeven. Want dat het boek voor iedereen waardevolle lessen bevat, dat is iets dat zeker is.


“Coachen doe je samen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.