ABC van de literaire uitgeverij – Joost Nijsen

Titel: ABC van de literaire uitgeverij
Auteur: Joost Nijsen
Uitgeverij: Podium
ISBN: 978 90 575 9685 8

Er wordt wel eens gezegd dat elke criticus of recensent eigenlijk een mislukte schrijver of uitgever is. Nu val ik gelukkig buiten die classificatie (ik heb namelijk nooit gepoogd schrijver of uitgever te worden), maar ik moet toegeven dat het idee uitgever te zijn me toch wel heel aantrekkelijk toeschijnt.

Zoals Joost Nijsen het in zijn “ABC van de literaire uitgeverij” zo mooi zegt: “Het vak van literair uitgever is omgeven door mythen en mysteriën”. Mythen en mysteriën die hij in dit boek wat minder mythisch en mysterieus maakt. En wie zou dat beter kunnen dan iemand die al tijdens zijn studie zijn eerste uitgeverij oprichtte en sindsdien bij een aantal toonaangevende uitgeverijen werkte om tenslotte uitgeverij Podium op te richten?

Het “ABC van de literaire uitgeverij” leest als een woordenboek (maar dan leuk), waarin op alfabetische volgorde een aantal lemma’s bespreekt. Naar eigen zeggen doet hij dit zo feitelijk en objectief mogelijk. Zijn eigen mening voegt hij wel toe, middels een aantal stellingen. Deze stellingen zijn soms een gevalletje “open deur”, maar anderen zijn intellectueel een stuk stimulerender.

Als fervent boekenwurm heb ik dit boek verslonden. Meerdere keren achter elkaar zelfs. Leuk om direct vanuit de praktijk te horen hoe het wereldje in elkaar zit, de kaders waarbinnen de uitgever moet werken en de soms tegenstrijdige eisen die aan hem gesteld wordt.
Extra interesse had ik natuurlijk voor het lemma over “recensenten”…

Maar het leukste vind ik toch dat Nijsen er niet helemaal in geslaagd is zijn eigen mening uit zijn lemma’s te houden. De subtiele grappen en het subtiele sarcasme dat hij soms toevoegt geven heel duidelijk aan hoe hij in een aantal zaken staat. Wat te denken bijvoorbeeld van het lemma over zelf uitgeven, dat hij beëindigt met de constatering dat de uitgever een belangrijke rol heeft in het moreel ondersteunen van de auteur, bijvoorbeeld als recensies en verkopen tegenvallen. Om vervolgens te verzuchten dat hij zich ineens realiseert dat het misschien niet zo slim is om zijn eigen boek te lezen.

 

Ik ben benieuwd hoe hij deze recensie heeft ervaren…

Waardering: 7,5/10


Lees “Het ABC van de Literaire Uitgeverij” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.