8 to be great – Richard St.John

Titel: 8 to be Great, de 8 eigenschappen die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben
Auteur: Richard St.John
Uitgeverij: Succesboeken
ISBN: 978 90 798 7236 7

Richard St. John is na de nodige omzwervingen redelijk succesvol geworden. Als hij op een dag in het vliegtuig zit, vraagt een meisje hem een vraag die hem de tien jaar erop bezig zal houden: “Wat leidt tot echt succes”. St.John begint aan zijn missie om het antwoord te achterhalen. Hiertoe interviewt hij een groot aantal succesvolle personen. Veelal Amerikanen die hier onbekend zijn, maar er zitten ook een paar grootheden tussen die ook hier bekend zijn. Hieruit destilleert hij een achttal factoren die succesvolle mensen gemeen zouden hebben: Passie, werk, focus, push, ideeën, verbetering, dienen en volharding. In evenveel hoofdstukken belicht hij elk van deze eigenschappen door relevante citaten uit zijn interviews op een rijtje te zetten.
Daarin zit tegelijkertijd de kracht en de zwakte van dit boek: de citaten zijn inspirerend, vooral als je weet van wie ze komen. Maar aan de andere kant leunt het boek geheel op de citaten. De rol van de auteur lijkt er vooral in gelegen te zijn om zoveel mogelijk citaten in een hoofdstuk te zetten. Uiteraard klinkt de mening van de auteur door in de succes-quotes die hij selecteert, maar hij spreekt weinig vanuit zichzelf, alsof hij zich achter de door hem geciteerde “grootheden” wil verschuilen.
Ook zijn de citaten door ze in hoofdstukken samen te voegen ontdaan van het grootste deel van de context, waardoor bij mij de wens ontstaat om de interviews van waaruit St.John put eens in zijn geheel te lezen. Misschien een tip voor de uitgever om daar ook een mooie bundel van te maken?

Een ander klein minpuntje zit hem in het tegenstrijdige van sommige eigenschappen. Aan de ene kant zegt hij dat je moet gaan voor je passie en van jezelf moet uitgaan, aan de andere kant zou je moeten laten pushen in een bepaalde richting. De hoofdstukken zijn op meer punten wat tegenstrijdig aan elkaar. Dit doet echter niet af aan de inspirerende waarde ervan.

Waar ik persoonlijk wel een beetje moeite mee heb is de enorme focus op zakelijk succes. Je bedrijf, je klanten, je inkomen: het moet allemaal gemaximaliseerd worden. Daarom moet je jezelf pushen en laten pushen, continu naar verbetering streven en door blijven werken. Voor Amerikanen is dit misschien normaal, maar ik vraag me af: hoe succesvol ben je als je alle tips in dit boek opvolgt en geen tijd meer overlaat voor zaken als liefde, geluk, ontspanning en hobbies (letterlijk “Stop met Hobbyen”). De citaten van sporters zijn voor mij daarin illustrerend: zij vertellen hoe ze jarenlang enorm monomaan hebben getraind, om dan eindelijk die Gouden Medaille te winnen. Dan vraag ik me af: “So what?”. Tien jaar ploeteren voor een verguld plaatje ijzer? Is dat succes?

“8 To be Great” is, ondanks alle kanttekeningen die je erbij kunt hebben, een boek dat zeker wél inspireert. Je moet alleen zien te voorkomen dat je het tot op de letter volgt.

Waardering: 6,5/10


Lees “8 to be great, de 8 eigenschappen die succesvolle mensen met elkaar gemeen hebben” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.